- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (28.09.2013, 16:55)
- Dorina Călin
STUDIU: Rechinii ar putea reprezenta cheia în tratarea cancerului mamar
Cercetătorii din Marea Britanie speră să găsească un nou medicament "minune" pentru tratarea cancerului mamar, cu ajutorul rechinilor.
Urmărește
669 afișări
STUDIU: Rechinii ar putea reprezenta cheia în tratarea cancerului mamar (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Cercetătorii de la Aberdeen University speră ca anticorpii rechinilor să ducă la formarea "noului Herceptin". Herceptin este o pulbere care se foloseşte pentru obţinerea unei soluţii, administrate ulterior sub formă de perfuzie în tratamentul cancerului la sân. Considerat cea mai mare descoperire medicală în tratarea cancerului mamar, Herceptin, descoperit de peste 25 de ani, împiedică celulele canceroase să crească şi să se răspândească, informează dailymail.co.uk.
Una din 44.000 de femei din Marea Britanie, diagnosticate cu cancer la sân în fiecare an, au forma pozitivă HER 2 a acestui tip de cancer. Dar Herceptin nu funcţionează de fiecare dată şi, uneori, oferă doar o scurtă alinare, aşadar un nou tratament este necesar.
"Herceptin este un medicament minunat, însă unele femei nu răspund la el şi altele manifestă rezistenţă după o perioadă de timp", a declarat doctorul Helen Dooley, unul dintre cercetătorii care au participat la acest studiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Exportul de arme ruseşti s-a prăbuşit cu 92% în anul 2024, a scăzut de 14 ori faţă de 2021, la sub 1 miliard de euro. Paradoxal, România a ajuns Rusia la exportul de arme
-
Germania ar fi dispusă să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina: „Suntem cel mai mare partener NATO din Europa”
-
Şeful gigantului grup austriac de construcţii Strabag, prezent şi în România, „a murit brusc şi neaşteptat” la vârsta de 44 de ani
Cercetătorii de la Aberdeen University consideră că sistemul imunitar puternic al rechinilor ar putea reprezenta rezolvarea acestei probleme. Aceştia au extras proteina HER 2, care se găseşte pe suprafaţa tumorilor şi le grăbeşte creşterea, şi au injectat-o rechinilor, pentru a declanşa producerea de anticorpi împotriva acesteia. Au aşteptat câteva luni, după care au luat mostre de sânge din coada rechinilor. Cercetătorii speră ca sângele să conţină anticorpi care, injectaţi în proteina HER 2, să oprească celulele canceroase să crească şi să se răspândească.
O versiune sintetică a acestor anticorpi ar putea fi folosită apoi ca medicament. Anticorpii rechinilor ar putea reprezenta cheia în tratarea cancerului la sân, deoarece sunt capabili să se strecoare în spaţii foarte mici şi să ajungă la anumite părţi ale proteinei HER 2, la care alte medicamente nu pot ajunge.
Experimentul a fost realizat pe rechinii - dădacă, o specie de peşti mari, dar docili. O colonie specială este păstrată în Baltimore, SUA, iar mostrele de sânge sunt trimise la laboratorul medicului Dooley din Aberdeen.
Doctorul Dooley a mai spus că au ales această specie de rechini pentru că sunt mai blajini. "Este mult mai greu să iei mostre de sănge de la rechinul alb", a spus Helen Dooley.
"Aşteptăm să vedem rezultatele acestui studiu, pentru că, deşi este un tratament foarte eficient, Herceptin, uneori, nu funcţionează, aşa că avem nevoie de alte medicamente care să-l înlocuiască", a spus şi doctorul Caitlin Palframan de la Breakthrough Breast Cancer.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. Dispozitivele erotice smart sunt vulnerabile la atacuri cibernetice
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe