Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 57 de milioane de persoane din întreaga lume aveau demență în 2021.
Cu toate acestea, experții au subliniat mult timp că demența nu este o consecință a îmbătrânirii. Cercetătorii au descoperit că aproximativ jumătate din cazuri ar putea fi prevenite sau întârziate prin tratarea a 14 factori de risc, printre care se numără deficiența auditivă, fumatul, obezitatea, consumul excesiv de alcool, izolarea socială și hipertensiunea arterială.
În cadrul noului studiu, cercetătorii spun că tratarea ultimului dintre aceștia ar putea reduce riscul de demență cu 15 %.
„Tratamentul antihipertensiv poate preveni demența la pacienții cu hipertensiune necontrolată. Având în vedere prevalența ridicată a hipertensiunii necontrolate la nivel mondial, această intervenție eficientă ar trebui să fie adoptată pe scară largă și extinsă pentru a reduce povara globală a demenței”, a declarat profesorul Jiang He, coautor al studiului de la University of Texas Southwestern Medical Center.
Studiul publicat în revista Nature Medicine a inclus 33.995 de persoane în vârstă de 40 de ani și peste cu hipertensiune arterială necontrolată, provenind din 326 de sate din China.
Echipa a selectat în mod aleatoriu 163 dintre aceste sate, iar cei 17.407 participanți au beneficiat de un tratament intensiv al tensiunii arteriale din partea unor asistenți medicali comunitari.
Tratamentul a inclus medicamente gratuite sau ieftine pentru scăderea tensiunii arteriale, administrate în doze personalizate, asistență medicală pentru a-i ajuta să respecte medicamentele și modificările stilului de viață – cum ar fi pierderea în greutate, reducerea consumului de alcool și reducerea consumului de sare – precum și echipamente și instrucțiuni pentru monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu.
Ceilalți 16.588 de participanți au primit „îngrijire obișnuită”: tensiunea arterială a acestora a fost gestionată în cadrul clinic normal. Deși au fost recomandate modificări ale stilului de viață, iar unii au luat medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, acest grup nu a primit monitoare de tensiune arterială sau medicamente gratuite la domiciliu.
Cercetătorii au urmărit participanții după patru ani și au constatat că 668 dintre cei din grupul de gestionare intensivă a tensiunii arteriale aveau demență, comparativ cu 734 din grupul de îngrijire obișnuită. Analizele au dezvăluit ulterior că primul grup avea un risc de demență cu 15% mai mic.