- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- ROTTERDAM, (14.09.2012, 19:31)
- Laura Mitran ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU REVOLUŢIONAR: Portretele criminalilor ar putea fi reconstituite pe baza unei mostre de ADN
Portretele ucigaşilor ar putea fi reconstituite pe baza unei picături de sânge sau altei mostre de ADN, lăsată la locul crimei, la fel de uşor cum sunt redate în prezent amprentele, ceea ce ar duce la sfârşitul portretelor-robot inexacte obţinute pe baza mărturiilor.
Urmărește
386 afișări
STUDIU REVOLUŢIONAR: Portretele criminalilor ar putea fi reconstituite pe baza unei mostre de ADN (Imagine: Shutterstock)
O echipă de cercetători olandezi a ajuns la concluzia că acest lucru ar fi realizabil după ce au analizat fotografii alături de analize RMN la nivelul capului ale mai multor persoane, realizând o corespondenţă între aspectul feţei şi anumiţi factori geneticir, relatează The Independent.
Cercetătorii de la Centrul medical al Universităţii Erasmus din Rotterdam au identificat nouă trăsături faciale de bază, printre care poziţia oaselor pomeţilor, distanţa dintre ochi, înălţimea, lăţimea şi lungimea nasului, precum şi cinci gene care determină aceste trăsături, analizând genomurile a aproape 10.000 de indivizi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Studiul lor a fost publicat online în Public Library of Science Genetics.
Coordonatorul studiului, profesorul Manfred Kayser, a precizat că deocamdată au fost identificate doar cinci gene pentru că cercetarea a fost limitată la cele nouă trăsături, însă se aşteaptă să fie mult mai multe gene care pot fi corelate cu aspectul feţei. "Este o simplificare, dar trebuia să începem de undeva. Scopul este unul foarte ambiţios. Dar în principiu ar trebui să fie posibil (să se reconstituie un portret pe baza ADN-ului, nr.). Ştim că cu cât ai mai multe gene în comun cu cineva, cu atâta semănaţi mai mult. Gemenii identici seamănă foarte mult. Depinde doar de cât de greu este să găseşti genele", a explicat el.
Kayser a mai precizat că deja este posibil să se determine culoarea ochilor şi părului unei persoane pe baza analizei de ADN, însă reconstituirea întregii feţe va fi mai dificilă.
Însă, odată ce s-ar realiza aceasta, cercetările judiciare nu s-ar mai baza pe declaraţiile incomplete sau inexacte ale martorilor oculari pentru a avea un portret-robot al infractorului căutat. Pe baza unei mostre de ADN lăsate la locul faptei de un criminal, un violator sau un alt infractor, potretul acestuia ar putea fi reconstituit şi difuzat în toată lumea, ceea ce ar contribui la descurajarea potenţialilor făptuitori şi la o scădere a numărului de infracţiuni.
Studiul a fost comandat de International Visible Trait Genetics Consortium, care cercetează legătura dintre factorii genetici şi trăsăturile faciale, şi cofinanţat de organizaţii de cercetare din Australia, Canada şi Europa.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Misterul din spatele morţii lui Tutankamon
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36