- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- UTRECHT, (23.10.2013, 18:19)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Riscul de a dezvolta ADHD este mai mic în rândul copiilor care locuiesc în zone însorite
Copiii care locuiesc în zone însorite au un risc mai scăzut de a dezvolta ADHD (Deficit de Atenţie/ Tulburare Hiperkinetică), potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii olandezi.
Urmărește
191 afișări
STUDIU: Riscul de a dezvolta ADHD este mai mic în rândul copiilor care locuiesc în zone însorite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cercetătorii olandezi au descoperit că în regiunile foarte însorite această afecţiune are o incidenţă mai mică, sugerând că intensitatea ridicată a luminii soarelui poate exercita un efect protector asupra copiilor, informează dailymail.co.uk.
Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie după ce au analizat hărţi care prezintă cele mai afectate state din SUA şi alte nouă ţări şi cât de însorite sunt acestea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
România are cu 6.000 mai puţini pensionari, dar pensii mai mari
-
Cel puţin 100 de nord-coreeni au fost ucişi în lupte alături de forţele ruse, afirmă Seulul
-
Bulgaria introduce controale temporare la frontiera cu România începând cu 1 ianuarie 2025
Chiar şi după ce au luat în considerare alţi factori aflaţi în legătură cu dezvoltarea ADHD, aceştia au observat că există o relaţie între intensitatea solară şi numărul copiilor care suferă de această afecţiune.
Pentru a testa teoria lor, cercetătorii au verificat şi dacă există o legătură între expunerea la lumina soarelui şi autism sau alte afecţiuni depresive majore, însă nu exista.
Coordonatorul studiului, Martijn Arns, de la Universitatea Utrecht din Olanda, sugerează că ceasul biologic al oamenilor poate explica aparenta legătură cu expunerea la lumina soarelui.
Tratamentele pentru tulburările de somn destinate pentru a restabili ritmul circadian, printre care şi terapia prin expunere la soare, au arătat îmbunătăţiri în ceea ce priveşte simptomele ADHD.
Martijn Arns a sugerat ca în zonele mai puţin luminoase să fie instalate mai multe lămpi în clase şi să fie programate ore de joacă în aer liber, astfel încât copiii să aibă parte de suficientă expunere la lumina soarelui.
ADHD este cea mai comună tulburare psihiatrică în rândul copiilor, cu o medie de 5 până la 7 procente, dar răspândirea ei variază în funcţie de regiune. Simptomele includ incapacitatea de concentrare, atenţia slabă, hiperactivitate şi comportament impulsiv, iar procesul normal de dezvoltare a creierului este întârziat în cazul copiilor cu ADHD. De asemenea, în unele cazuri, apar probleme cu somnul.
Oamenii de ştiinţă nu ştiu care este cauza dezvoltării acestei afecţiuni, însă genetica joacă un rol important. Ca factori de risc au mai fost identificaţi şi naşterea prematură, greutatea mică la naştere, consumul de alcool şi/ sau ţigări în timpul sarcinii şi expunerea la toxinele din mediu.
Citește pe alephnews.ro: Ai putea fi amendat dacă te săruți în public. Ce inițiativă are un avocat italian
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: ADHD-ul predispune la obezitate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe