- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (19.04.2023, 10:30)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Saliva de ţânţar ne poate suprima imunitatea
Saliva de ţânţar ne poate suprima imunitatea. Saliva ţânţarilor infectaţi, de exemplu, cu virusul dengue, conţine un mesager care blochează răspunsul sistemului imunitar uman.
Urmărește
1010 afișări
STUDIU Saliva de ţânţar ne poate suprima imunitatea
Informaţia a fost dezvăluită de o nouă cercetare medicală publicată în revista ştiinţifică Plos Pathogens, care a arătat cum anumite substanţe favorizează infecţiile transmise de ţânţari.
Ţânţarii pot reprezenta o problemă serioasă pentru sănătate, nu numai din cauza neplăcerilor cauzate de înţepăturile lor, ci şi din cauza riscului ca unele specii să transmită diverse infecţii virale, inclusiv unele foarte grave, cum ar fi dengue, chikungunya şi West Nile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Noile cercetări publicate în revista ştiinţifică Plos Pathogens au dezvăluit că înţepăturile de ţânţari pot ameninţa inclusiv apărarea imunitară şi să crească riscul de infecţie.
Studiul, coordonat de Shih-Chia Yeh de la Duke-NUS Medical School, Singapore şi Tania Strilets de la Departamentul de biochimie şi biologie moleculară al University of Texas Medical Branch din Galveston, SUA, a arătat că saliva ţânţarilor infectaţi cu virusul dengue conţine un mesager chimic care împiedică răspunsul sistemului imunitar uman, favorizând astfel infecţia. Această substanţă, produsă direct de virus şi cunoscută sub numele de sfRNA (ARN flaviral subgenomic), este prezentă la niveluri ridicate în saliva ţânţarilor infectaţi şi explică de ce boala se transmite atât de uşor.
Transmiterea virusului dengue la om de către ţânţari - în special de către specia Aedes aegypti - începe prin infectarea celulelor pielii la locul muşcăturii. Cu toate acestea, ceea ce nu este deocamdată clar, sunt factorii care favorizează transmiterea conţinutului din saliva ţânţarilor, pentru a dezvolta terapii sau medicamente eficiente.
Conform oamenilor de ştiinţă implicaţi în noua cercetare, sfRNA din saliva ţânţarilor poate bloca mecanismele de apărare pe care organismul nostru le activează împotriva infecţiilor.
Încărcătura de sfRNA creşte nivelurile de infecţie virală, pregătind terenul pentru o infecţie puternică şi oferind virusului un avantaj în prima bătălie cu imunitatea noastră.
Aproximativ jumătate din populaţia lumii este expusă riscului de dengue: în fiecare an, aproape 400 de milioane de persoane sunt infectate cu acest virus, care provoacă simptome precum febră, greaţă şi erupţii cutanate care sunt adesea confundate cu alte boli. Majoritatea persoanelor fac forme uşoare, dar aproximativ 1 din 20 dezvoltă forme severe, care pot duce la colaps circulator (sindromul de şoc dengue), hemoragie internă şi deces. Dengue poate fi luat de mai multe ori.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe