Potrivit studiului, a fi însărcinată poate schimba structura şi funcţia creierului. Aceste modificări pot contribui la comportamentul matern în timpul sarcinii şi timp de un an după naştere.
De asemenea, acestea ar putea avea un impact asupra legăturii dintre mamă şi făt şi asupra răspunsului mamei la semnalele copilului său.
În timp ce sarcina este asociată cu schimbări hormonale puternice, se cunosc puţine lucruri despre efectele sale asupra structurii şi funcţiei creierului la om, spun cercetătorii.
Elseline Hoekzema, de la Centrul Medical Universitar din Amsterdam, şi colegii săi au examinat 40 de femei înainte, în timpul şi după sarcină, şi un an după naştere la 28 dintre acestea.
Ei au descoperit o conectivitate crescută în reţeaua Default Mode Network (DMN), un grup de regiuni cerebrale interconectate care sunt cele mai active atunci când mama este în repaus, asociate cu sarcina, potrivit
Independent.
Structura şi funcţia creierului au revenit la nivelurile de dinainte de sarcină la un an după naştere, a constatat studiul.
În plus, studiul indică o asociere între activitatea funcţională a DMN în timpul sarcinii şi măsurile legăturii dintre mamă şi copil spre sfârşitul unui an de la naştere.
Cercetătorii spun că descoperirile lor sugerează că sarcina este asociată cu modificări specifice ale structurii şi funcţiei creierului în DMN.
De asemenea, a fost găsită o relaţie potenţială între această reţea şi comportamentele materne în timpul sarcinii şi în perioada postnatală.
Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că nu se poate concluziona o legătură cauzală între modificările cerebrale şi legătura de rudenie.
Scriind în Nature Communications, autorii spun: „Aceste constatări sugerează că există modificări selective legate de sarcină în structura şi funcţia creierului care pot facilita procesele materne peripartum de o relevanţă cheie pentru diada mamă-copil”.