- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (23.11.2022, 11:41)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Sarcina poate provoca modificări ale creierului legate de comportamentul matern
Sarcina poate provoca modificări cerebrale legate de comportamente materne precum legătura dintre mamă şi copil şi modul în care acesta se formază, sugerează un nou studiu.
Urmărește
438 afișări
STUDIU Sarcina poate provoca modificări ale creierului legate de comportamentul matern
Potrivit studiului, a fi însărcinată poate schimba structura şi funcţia creierului. Aceste modificări pot contribui la comportamentul matern în timpul sarcinii şi timp de un an după naştere.
De asemenea, acestea ar putea avea un impact asupra legăturii dintre mamă şi făt şi asupra răspunsului mamei la semnalele copilului său.
În timp ce sarcina este asociată cu schimbări hormonale puternice, se cunosc puţine lucruri despre efectele sale asupra structurii şi funcţiei creierului la om, spun cercetătorii.
Elseline Hoekzema, de la Centrul Medical Universitar din Amsterdam, şi colegii săi au examinat 40 de femei înainte, în timpul şi după sarcină, şi un an după naştere la 28 dintre acestea.
Ei au descoperit o conectivitate crescută în reţeaua Default Mode Network (DMN), un grup de regiuni cerebrale interconectate care sunt cele mai active atunci când mama este în repaus, asociate cu sarcina, potrivit Independent.
Structura şi funcţia creierului au revenit la nivelurile de dinainte de sarcină la un an după naştere, a constatat studiul.
În plus, studiul indică o asociere între activitatea funcţională a DMN în timpul sarcinii şi măsurile legăturii dintre mamă şi copil spre sfârşitul unui an de la naştere.
Cercetătorii spun că descoperirile lor sugerează că sarcina este asociată cu modificări specifice ale structurii şi funcţiei creierului în DMN.
De asemenea, a fost găsită o relaţie potenţială între această reţea şi comportamentele materne în timpul sarcinii şi în perioada postnatală.
Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că nu se poate concluziona o legătură cauzală între modificările cerebrale şi legătura de rudenie.
Scriind în Nature Communications, autorii spun: „Aceste constatări sugerează că există modificări selective legate de sarcină în structura şi funcţia creierului care pot facilita procesele materne peripartum de o relevanţă cheie pentru diada mamă-copil”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe