- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (11.07.2022, 08:44)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Sarea adăugată în mâncare la fiecare masă poate scurta viaţa cu câţiva ani
- O cercetare la care au participat 500.000 de britanici arată o legătură cu o moarte timpurie pentru cei care îşi condimentează întotdeauna mâncarea cu sare.
- Cercetătorii au descoperit că adăugarea permanentă de sare în mâncare reduce cu peste doi ani speranţa de viaţă a bărbaţilor şi cu un an şi jumătate a femeilor.
- Acest lucru nu include condimentarea în timpul procesului de gătit.
Urmărește
1646 afișări
STUDIU Sarea adăugată în mâncare la fiecare masă poate scurta viaţa cu câţiva ani
Studiul nu a exclus definitiv alţi factori, cum ar fi consumul de sare ca indicator al unui stil de viaţă în general mai puţin sănătos, dar echipa care a realizat lucrarea a declarat că dovezile sunt suficient de convingătoare pentru ca oamenii să ia în considerare posibilitatea de a evita să îşi condimenteze mesele, potrivit The Guardian.
„Din câte ştiu eu, studiul nostru este primul care evaluează relaţia dintre adăugarea de sare în alimente şi moartea prematură", a declarat profesorul Lu Qi de la Şcoala de Sănătate Publică şi Medicină Tropicală a Universităţii Tulane din New Orleans, care a condus lucrarea. „Chiar şi o reducere modestă a aportului de sodiu, prin adăugarea de mai puţină sare sau fără sare în alimente la masă, este posibil să aibă ca rezultat beneficii substanţiale pentru sănătate, în special atunci când este realizată în rândul populaţiei generale”.
Constatările s-au bazat pe o cercetare care a implicat peste 500.000 de participanţi la studiul UK Biobank, care au fost urmăriţi în medie timp de nouă ani. Când s-au alăturat studiului, între 2006 şi 2010, aceştia au fost întrebaţi, prin intermediul unui chestionar cu ecran tactil, dacă au adăugat sare în alimente şi cât de des au făcut acest lucru.
Consumul de sare este dificil de urmărit cu exactitate, deoarece multe alimente procesate conţin niveluri ridicate de sare, iar măsurarea directă prin teste de urină nu oferă neapărat un instantaneu indicativ al consumului global. Aproximativ 70% din aportul de sodiu în populaţiile occidentale provine din alimentele procesate şi preparate, iar 8-20% provine din sarea adăugată la masă. Cu toate acestea, adăugarea de sare este un indicator foarte bun al preferinţei unei persoane pentru alimentele cu gust sărat, astfel încât echipa şi-a concentrat analiza asupra acestei măsurători.
În comparaţie cu cei care nu adăugau niciodată sau rareori sare, cei care îşi condimentau întotdeauna alimentele aveau un risc cu 28% mai mare de a muri prematur. La vârsta de 50 de ani, bărbaţii şi femeile care adăugau întotdeauna sare aveau o speranţă de viaţă cu 2,3 ani şi, respectiv, cu 1,5 ani mai scurtă.
Au fost luaţi în calcul şi alţi factori care ar putea afecta rezultatele, inclusiv vârsta, sexul, etnia, deprivarea, indicele de masă corporală, fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică, dieta şi afecţiunile medicale, cum ar fi diabetul, cancerul şi bolile de inimă.
Prof. Annika Rosengren, cercetător principal la Academia Sahlgrenska din cadrul Universităţii din Göteborg, care nu a fost implicată în cercetare, a declarat că ste greu de identificat "punctul optim" în ceea ce priveşte sănătatea pentru un anumit individ.
„Până în prezent, ceea ce pare să indice dovezile colective despre sare este că persoanele sănătoase care consumă ceea ce constituie niveluri normale de sare obişnuită nu trebuie să se îngrijoreze prea mult cu privire la aportul lor de sare", a spus ea.
Pentru acest grup, contrabalansarea aportului de sare cu o dietă bogată în fructe şi legume ar trebui să fie o prioritate. Cu toate acestea, cei care prezintă un risc ridicat de boli de inimă ar trebui, probabil, să reducă din cantitatea de sare. „A nu adăuga sare suplimentară la alimentele deja preparate este o modalitate de a realiza acest lucru", a spus ea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul