STUDIU: Schimbările climatice ar fi jucat un „rol cheie” în apariţia pandemiei de coronavirus

  • Schimbările climatice ar fi putut juca un „rol cheie” în transmiterea noului coronavirus la oameni prin conducerea mai multor specii de lilieci purtători de patogeni în contact mai strâns, precicează autorii unui nou studiu.
  • Se crede că virusul, care a ucis mai mult de două milioane de oameni şi a provocat întreruperi la nivel mondial fără precedent, provine de la lilieci din Asia de Sud-Est, relatează France 24.
Urmărește
4302 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Schimbările climatice ar fi jucat un „rol cheie” în apariţia pandemiei de coronavirus

STUDIU: Schimbările climatice ar fi avut „rolul cheie” în apariţia pandemiei de coronavirus

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au folosit date despre temperatură şi precipitaţii în ultimii 100 de ani pentru a modela populaţiile a zeci de specii de lilieci în funcţie de cerinţele lor de habitat.

Au descoperit că 40 de specii s-au mutat în sudul Chinei, Laos şi Myanmar - zona în care analiza genetică sugerează că virusul cunoscut sub numele de SARS-CoV-2 a apărut pentru prima dată.

Deoarece fiecare specie de lilieci poartă în medie 2,7 coronavirusuri, cercetătorii au spus că 100 de tulpini de coronavirus erau acum concentrate în această zonă „fierbinte”.

„Studiul nostru nu spune cu certitudine că pandemia nu s-ar fi întâmplat fără schimbările climatice. Dar mi se pare greu să văd că această creştere a liliecilor şi a coronavirusurilor purtate de lilieci, determinată de climă, face ca aşa ceva să fie mai puţin probabil să se întâmple", a declarat autorul principal al studiului, Robert Meyer de la departamentul de zoologie din Cambridge.

În timp ce lanţul precis al transmiterii SARS-CoV-2 de la animale la oameni nu este încă stabilit, Beyer a spus că schimbarea climei şi distrugerea habitatelor din Asia a condus speciile purtătoare de viruşi în contact din ce în ce mai strâns cu populaţiile umane.

Studiul, publicat în revista Science of the Total Environment, a cerut guvernelor să ia măsuri, inclusiv limitarea expansiunii urbane şi a agriculturii. De asemenea, a solicitat un efort mai mare pentru a atenua schimbările climatice, pentru a evita acumulări mari de specii sălbatice în apropierea locuinţei umane.

Kate Jones, profesor de ecologie şi biodiversitate la University College London, a declarat că studiul este interesant, dar că pandemia este rezultatul unei varietăţi de factori.

"Schimbările climatice au cu siguranţă un rol de jucat în schimbarea distribuţiei speciilor şi în creşterea riscul ecologic", a spus Jones, care nu a fost implicat în studiu.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici