- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (15.01.2015, 15:18)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Sedentarismul omoară mai mulţi oameni decât obezitatea
Lipsa de exerciţiu ar putea provoca de două ori mai multe decese decât obezitatea, potrivit unui studiu realizat în Europa pe durata a 12 ani, informează bbc.com.
Urmărește
1195 afișări
STUDIU: Sedentarismul omoară mai mulţi oameni decât obezitatea (Imagine: Shutterstock)
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, circa 676.000 de decese sunt legate anual de sedentarism, comparativ cu 337.000 de decese legate de o greutate corporală excesivă. Experţii au ajuns la concluzia că un program de exerciţii simplu, cum ar fi 20 de minute de mers pe jos la pas vioi, în fiecare zi, ar aduce beneficii importante.
În plus, exerciţiile fizice sunt benefice oricui, indiferent de greutatea corporală.
Obezitatea şi sedentarismul sunt legate una de alta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Pe de altă parte, este cunoscut faptul că persoanele slabe au un risc mai mare de a avea probleme de sănătate dacă sunt inactive, iar persoanele obeze care fac exerciţii au o stare de sănătate mai bună decât cele care nu urmează niciun fel de programe de exerciţii fizice.
Studiul, publicat în revista American Journal of Clinical Nutrition, a încercat să prezinte pericolele relative ale sedentarismului şi obezităţii.
Oamenii de ştiinţă au urmărit 334.161 de europeni pe o perioadă de 12 ani, evaluând nivelul de exerciţii fizice urmate, circumferinţa taliei şi înregistrând fiecare deces.
"Riscul cel mai mare de deces prematur a fost descoperit în rândul subiecţilor catalogaţi drept inactivi, atât în randul participanţilor cu o greutate normală, cât şi în râdnul celor supraponderali şi a celor obezi", a spus profesorul Ulf Ekelund, unul dintre cercetătorii implicaţi în studiu.
Ekelund a spus că eliminarea sedentarismului în Europa ar duce la o scădere cu 7,5% a ratei mortalităţii, adică 676.000 de decese pe an, în timp ce eliminarea obezităţii ar scădea rata deceselor cu doar 3,6%.
"Dar nu cred că se pune problema în a alege doar una dintre probleme. Trebuie să facem eforturi pentru a reduce şi incidenţa obezităţii, dar cred că activitatea fizică trebuie recunoscută ca fiind o strategie foarte importantă privind sănătatea publică", a declarat Ekelund.
Profesorul Ekelund, care locuieşte în Norvegia, este pasionat de schi fond şi face cel puţin cinci ore de exerciţii fizice intense în fiecare săptămână.
Cercetătorul susţine că este suficient ca oamenii să facă exerciţii de tipul mers vioi pentru a influenţa pozitiv starea de sănătate.
"Cred că este nevoie ca oamenii să ia în considerare faptul că o zi are 24 de ore. 20 de minute de activitate fizică, echivalentul unei plimbări mai rapide, ar trebui să fie uşor de inclus în programul oricui, în drumul spre sau de la muncă, în pauzele de masă sau seara, în loc să se uite la televizor", a spus cercetătorul norvegian.
Bolile provocate de inactivitate şi obezitate au fost, în mare parte, aceleaşi, cum ar fi maladiile cardiovasculare, potrivit studiului. Totuşi, diabetul de tip II a fost mai frecvent în cazul subiecţilor obezi.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe