- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (03.01.2025, 12:45)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu: Singurătatea modifică proteinele din sânge
Singurătatea ne poate îmbolnăvi. Persoanele care se simt singure sau izolate social au niveluri modificate ale unor proteine în sânge, acestea fiind asociate cu boli grave şi chiar cu riscul de deces prematur.
Urmărește
18337 afișări
Studiu: Singurătatea modifică proteinele din sânge
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge şi Universitatea Fudan din China au descoperit că persoanele care se simt singure sau izolate social au niveluri modificate ale anumitor proteine în sânge, relatează The Guardian.
Din participanţii la studiul UK Biobank, 9,3% au spus că se simt izolaţi social, iar 6,4% au declarat că se simt singuri. Analizând sângele acestor persoane, cercetătorii au identificat 175 de proteine asociate cu izolarea socială şi 26 de proteine legate de sentimentul de singurătate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Investiţiile străine din Bulgaria se prăbuşesc din cauza nesiguranţei economice şi politice
-
1,3 milioane de dolari pentru un ton de 276 de kilograme - un lanţ de restaurante de sushi a plătit a doilea cel mai mare preţ din istorie
-
Războiul din Ucraina. Zelenski: Forţele ruse şi nord-coreene au suferit pierderi importante în luptele din sudul regiunii ruse Kursk
Majoritatea acestor proteine erau prezente în cantităţi mai mari şi sunt implicate în inflamaţii, răspunsuri antivirale şi funcţionarea sistemului imunitar.
Urmărind starea de sănătate a participanţilor timp de 14 ani, echipa a descoperit că 90% dintre proteinele identificate sunt legate de riscul de deces, aproximativ 50% dintre proteine sunt asociate cu boli cardiovasculare, diabet de tip 2 şi accidente vasculare cerebrale, iar singurătatea influenţează direct nivelurile a cinci proteine specifice, care la rândul lor sunt legate de inflamaţii şi metabolism.
Dr. Chun Shen, autorul principal al studiului, subliniază că una dintre aceste proteine, numită ADM, poate explica în medie 7,5% din legătura dintre singurătate şi riscul de îmbolnăvire sau deces.
Profesorul Marko Elovainio de la Universitatea din Helsinki, care nu a fost implicat în cercetare, sugerează că şi alţi factori pot contribui la efectele negative ale singurătăţii asupra sănătăţii, cum ar fi consumul excesiv de alcool şi lipsa activităţii fizice.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat deja izolarea socială şi singurătatea o problemă majoră la nivel global, iar acest studiu oferă primele dovezi concrete despre mecanismele biologice prin care singurătatea ne poate îmbolnăvi.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare al focului în 2025
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Noul comisar pentru mediu al UE: „Am vorbit prea puţin despre apă". Seceta şi pierderile de pe conducte afectează industrii întregi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe