- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (05.04.2023, 11:23)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Somnul slab creşte riscul de apariţie a astmului
- Somnul slab poate provoca un răspuns inflamator în organism care creşte riscul de astm, potrivit unui nou studiu.
- Combinaţia dintre obiceiurile proaste de somn şi riscul genetic face ca oamenii să aibă un risc de peste două ori mai mare de a fi diagnosticaţi.
Urmărește
465 afișări
STUDIU Somnul slab creşte riscul de apariţie a astmului
O echipă de la Universitatea Shandong din China a folosit date din UK Biobank pentru a examina o jumătate de milion de persoane cu diferite tipare de somn pe parcursul a 10 ani.
Experţii au descoperit că modelele de somn sănătoase au fost legate de un risc redus de astm, în timp ce un somn slab a crescut probabilitatea unui diagnostic, potrivit Independent.
Studiul a constatat că un risc genetic scăzut combinat cu un somn sănătos ar putea preveni aproximativ o cincime din cazurile de astm.
„Studiul a evidenţiat importanţa depistării timpurii şi a gestionării tulburărilor de somn, care ar putea fi benefică pentru reducerea incidenţei astmului", au declarat cercetătorii.
La începutul studiului, participanţii au fost întrebaţi cu privire la modelele lor de somn, inclusiv dacă erau o persoană matinală sau o bufniţă de noapte, cât timp dormeau, dacă sforăiau, dacă aveau insomnii şi dacă sufereau de somnolenţă excesivă în timpul zilei.
Ce înseamnă un somn sănătos?
Un model de somn sănătos a fost definit ca fiind mai degrabă o persoană matinală, care doarme între şapte şi nouă ore pe noapte, care suferă rar de insomnie, nu sforăie şi nu are somnolenţă frecventă în timpul zilei.
Pe baza răspunsurilor lor, 16% au avut un somn sănătos, 62% au avut un somn intermediar şi 22% au avut un somn slab.
O treime dintre participanţi aveau un risc genetic ridicat de astm, o altă treime aveau un risc intermediar, iar ultima treime erau cazuri cu risc scăzut.
În comparaţie cu cei cu risc genetic scăzut, cei cu risc genetic ridicat aveau cu 47% mai multe şanse de a fi diagnosticaţi cu astm, în timp ce cei cu un tipar de somn slab aveau cu 55% mai multe şanse.
Un model de somn sănătos a scăzut riscul de astm cu 44% la cei cu risc genetic scăzut, cu 41% la cei cu risc intermediar şi cu 37% la cei cu risc genetic ridicat.
Pe parcursul celor 10 ani de studiu, 4 la sută dintre participanţi au fost diagnosticaţi cu astm, potrivit cercetării BMJ Open Respiratory.
Cercetătorii au spus că aceste persoane aveau mai multe şanse să aibă anumite trăsături, inclusiv un somn slab, obezitate, risc genetic ridicat de astm, niveluri ridicate de fumat şi băutură, tensiune arterială ridicată şi o expunere mai mare la poluarea aerului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36