- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (10.05.2023, 17:37)
- Mihaela Ionita
STUDIU Stresul cauzat de inegalitatea de gen dăunează creierului femeilor
- Stresul cauzat de inegalitatea de gen dăunează creierului femeilor, a sugerat un studiu în premieră.
- Rezultatele sugerează o legătură între inegalitatea de gen şi riscul mai mare de probleme de sănătate mintală, avertizează autorul principal.
Urmărește
511 afișări
STUDIU Stresul cauzat de inegalitatea de gen dăunează creierului femeilor
Cercetătorii de la peste 70 de instituţii au descoperit că grosimea exterioară a părţii drepte a creierului femeilor era mai subţire decât cea a bărbaţilor în ţările cu o inegalitate de gen mai mare, dar nu existau diferenţe substanţiale în naţiunile cu o egalitate de gen mai mare.
Studiul, care a examinat peste 7.800 de scanări RMN de la persoane din 29 de ţări, a observat că părţile creierului afectate sunt legate în special de stres şi emoţii, potrivit Independent.
Dr. Nicolas Crossley, autorul principal, care este profesor invitat în cadrul departamentului de psihiatrie de la Universitatea din Oxford, a declarat: „Analiza noastră sugerează că unele diferenţe de sex în structura creierului sunt asociate cu mediul social advers în care trăiesc multe femei. Aceste modificări au fost localizate în special în regiunile creierului implicate în controlul emoţiilor şi care sunt, de asemenea, afectate în tulburările legate de stres, cum ar fi depresia şi tulburarea de stres posttraumatic”.
Dr. Crossley, care este, de asemenea, profesor asociat la Pontificia Universidad Catolica din Chile, a declarat că rezultatele par să demonstreze "efectul stresului cronic în creierul femeilor în medii inegalitare din punct de vedere al sexului".
El a adăugat: „Stresul afectează conexiunile neuronilor, ceea ce am putea vedea apoi ca o subţiere a cortexului de materie cenuşie în studiile RMN. Cu toate acestea, ar putea fi implicate şi alte mecanisme, cum ar fi efectul oportunităţilor reduse, inclusiv al educaţiei, în creierul femeilor, ceea ce duce la o dezvoltare mai redusă a conexiunilor”.
„Aceste rezultate sugerează o potenţială conexiune neuronală între inegalitatea de gen şi riscurile mai mari de probleme de sănătate mintală şi de performanţă academică redusă - arătând efectul potenţial periculos al inegalităţii de gen asupra creierului femeilor”.
Dr. Crossley a remarcat că studiul ar putea fi folosit pentru a informa politicile de egalitate de gen, dar a spus că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a "ajuta la examinarea mai detaliată a modului şi momentului în care se întâmplă acest lucru".
Cercetătorii au examinat scanările RMN de la puţin peste 4.000 de femei şi aproape 4.000 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani din ţări precum Marea Britanie, SUA, America Latină, China, Africa de Sud şi India.
În cadrul cercetării, publicată în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, s-au reunit zeci de cadre universitare legate de peste 70 de instituţii.
Aceasta vine după ce un studiu important, împărtăşit în exclusivitate cu The Independent, a constatat că doi din cinci britanici consideră că eforturile de a susţine egalitatea femeilor sunt atât de solide încât bărbaţii sunt discriminaţi.
Cercetarea, realizată de King's College London şi Ipsos, a constatat că 53% dintre bărbaţi susţin acest punct de vedere, în timp ce o treime dintre femei sunt de aceeaşi părere.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:36
Îngrijorare globală după ce Trump a blocat ajutoarele externe americane pentru ţările sărace
-
astăzi, 07:35
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1075. Zelenski condamnă presupusul atac rusesc în regiunea Kursk: „Au ucis sirieni în acelaşi mod” / Zelenski: SUA şi UE ar trebui să participe la negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia / Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este cea mai „ieftină” garanţie de securitate şi o „victorie” pentru Trump