- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (27.05.2014, 18:18)
- Teodora Nicolau
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Suplimentele alimentare accelerează îmbătrânirea organismului
Suplimentele alimentare care conţin vitamina C, E şi betacaroten, considerate multă vreme un mijloc de încetinire a procesului de îmbătrânire a organismului prin efectul lor antioxidant, ar putea, de fapt, accelera acest proces, au descoperit cercetătorii canadieni.
Urmărește
1056 afișări
STUDIU: Suplimentele alimentare accelerează îmbătrânirea organismului
Potrivit teoriei acceptate în prezent, antioxidanţii reduc efectul "oxidant" al radicalilor liberi - acele molecule corozive produse de organism în timpul procesării oxigenului, care sunt inspirate, de asemenea, din aerul poluat şi din fumul de ţigară, conform dailymail.co.uk.
Însă, potrivit cercetătorilor de la Universitatea McGill din Canada, nu doar că radicalii liberi nu provoacă îmbătrânirea, dar administrarea suplimentelor alimentare antioxidante ar putea, de fapt, să accelereze acest proces.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Când radicalii liberi interacţionează cu celulele, proteinele şi ADN-ul din organism, fenomenul ar putea avea un efect nociv, prin interferarea cu structura chimică a celulelor. Potrivit teoriei larg acceptate, acest proces cauzează îmbătrânirea organismului, de la declinul fizic până la apariţia anumitor boli, cum ar fi cancerul.
Cu toate acestea, studiul cercetătorilor canadieni, publicat în revista Cell, sugerează că radicalii liberi prelungesc, de fapt, viaţa celulelor.
Acest proces are loc prin modificarea unui mecanism denumit apoptoză. În urma acestuia, celulele deteriorate sunt instruite să se "sinucidă" într-o serie de situaţii, de exemplu, atunci când trebuie să evite să devină canceroase, după ce ADN-ul lor a trecut printr-o mutaţie periculoasă, sau pentru a distruge virusurile care le-au invadat.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că radicalii liberi influenţează acest "mecanism de sinucidere", astfel încât să acţioneze într-un mod cu totul diferit în celulele sănătoase, consolidându-le sistemul de apărare şi prelungindu-le durata de viaţă.
"Teoria radicalilor liberi care provoacă îmbătrânirea este incorectă. Am răsturnat această teorie", a declarat Siegfried Hekimi, profesor de biologie la Universitatea McGill.
Siegfried Hekimi a afirmat că, atunci când au ridicat nivelurile de radicali liberi la viermii cilindrici din familia Nematodae - cu un sistem nervos ce îndeplineşte numeroase funcţii ale organismelor evoluate -, aceştia au trăit "considerabil mai mult".
În acelaşi timp, acest studiu a confirmat presupunerile altor oameni de ştiinţă. În 2013, cercetătorii de la Institutul de cercetare cardiovasculară Multimedica din Milano au afirmat că organismul uman are nevoie de stresul provocat de radicalii liberi pentru a putea lupta împotriva infecţiilor şi pentru a regla corespunzător funcţiile vitale, cum ar fi sistemul cardiovascular.
Cercetătorii italieni au examinat toate cercetările anterioare pe această temă şi au ajuns la următoarea concluzie: "Creşterea nivelului de antioxidanţi din organism ar putea avea un efect nociv asupra sănătăţii umane. Un nivel echilibrat de antioxidanţi este important pentru sistemul cardiovascular şi pentru o îmbătrânire sănătoasă", au concluzionat aceştia într-un articol publicat în The International Journal of Biochemistry and Cell Biology.
Oamenii de ştiinţă consideră că organismul uman dispune de o serie de mecanisme de apărare pentru a supravieţui în medii ostile, dar aceste sisteme sunt declanşate abia când oamenii se confruntă cu situaţiile-limită respective - iar radicalii liberi acţionează tocmai în aceste situaţii.
Problema antioxidanţilor este aceea că ar putea neutraliza acest efect "protector" - fapt care explică, de asemenea, motivul pentru care suplimentele cu antioxidanţi pot produce unele efecte dăunătoare neaşteptate.
De exemplu, studiile de laborator au arătat că dozele mari de antioxidanţi, cum ar fi N-acetilcisteina, ar putea favoriza răspândirea celulelor canceroase ale sânului.
De asemenea, betacarotenul şi vitamina A au fost asociate cu un risc crescut de mortalitate din cauza cancerului la plămâni şi a afecţiunilor pulmonare.
Cu toate acestea, antioxidanţii din alimente au un rol important pentru sănătatea organismului. Cantitatea ingerată astfel este mult mai scăzută decât cantităţile regăsite în suplimente. În aceste niveluri scăzute, antioxidanţii joacă un rol protector.
"Suplimentele cu vitamine ar putea fi utile pentru copiii mici, persoanele mai în vârstă şi femeile însărcinate, însă pentru restul populaţiei este mult mai bine să se concentreze pe dietă şi pe alimente proaspete, bogate în nutrienţi", a spus Helen Bond, de la British Dietetic Association.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: STUDIU: Un tratament contra sclerozei multiple ar putea ajuta la ştergerea amintirilor traumatizante
Citește și: Alimentele picante, secretul longevităţii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe