- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (09.03.2022, 13:57)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Testele de scaun ar putea ajuta la depistarea precoce a cancerului pancreatic
- Testele de scaun ar putea reprezenta o modalitate utilă de a-i ajuta pe medici să depisteze cancerul pancreatic în fază incipientă, spun cercetătorii.
- Cercetătorii au testat acest concept în cadrul unui studiu efectuat pe 136 de voluntari.
Urmărește
8062 afișări
STUDIU Testele de scaun ar putea ajuta la depistarea precoce a cancerului pancreatic
Rezultatele, descrise în revista Gut, sugerează că modificările detectabile care implică insectele intestinale ar putea fi un semnal de avertizare privind prezenţa unei tumori.
Cancerul pancreatic adesea nu provoacă simptome în stadiile incipiente. Acest lucru înseamnă că, de obicei, este mai avansat şi mai greu de tratat atunci când este descoperit, potrivit BBC.
Pe măsură ce cancerul creşte, poate provoca simptome vagi, cum ar fi indigestie, modificări ale obiceiurilor intestinale şi unele dureri de burtă sau de spate. Unele persoane îşi consultă medicul de familie de mai multe ori înainte de a fi diagnosticate.
În prezent, mai puţin de unul din 20 dintre cei care suferă de cea mai frecventă formă - adenocarcinom ductal - va supravieţui cinci ani sau mai mult. O depistare timpurie ar putea îmbunătăţi aceste şanse.
Realizarea studiului
Echipa spaniolă din spatele acestei lucrări a recrutat pacienţi din două spitale, unul din Madrid şi celălalt din Barcelona. Doar o parte dintre pacienţi aveau adenocarcinom pancreatic ductal, în timp ce ceilalţi au fost selectaţi ca martori pentru comparaţie.
Cercetătorii au colectat şi analizat mostre de salivă şi de scaun de la voluntari pentru a vedea dacă există vreo diferenţă vizibilă între grupuri.
În timp ce probele de salivă nu au avut niciun rezultat, cele de scaun au arătat o diferenţă care, în opinia echipei, ar putea fi utilă pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului pancreatic.
Este vorba de un model distinct sau de un profil genomic al bacteriilor intestinale, al ciupercilor şi al altor microbi.
Acest lucru a identificat în mod constant pacienţii cu boala, indiferent de cât de mult a progresat, sugerând că semnăturile caracteristice ale microbiomului apar devreme şi că microbiomul din scaun ar putea detecta boala în stadii incipiente, spun cercetătorii.
Aceştia recomandă mai multe studii, iar unele au deja loc. Cercetători independenţi din Germania au validat rezultatele pe un număr mic de pacienţi, iar metoda este, de asemenea, testată în Japonia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36