STUDIU: Tiranozaurii trăiau în turmă

Tiranozaurii trăiau în turmă, au constatat oamenii de ştiinţă, care au descoperit în vestul Canadei amprente ale unor paşi fosilizaţi făcuţi de exemplare ale acestei specii, care se îndreptau în aceeaşi direcţie.

Urmărește
116 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Tiranozaurii trăiau în turmă

Tiranozaurii trăiau în turmă - studiu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceasta este prima oară când au fost descoperite urme de paşi în apropiere unele de altele, au precizat autorii studiului, publicat în ediţia online a revistei PLOS One.

Urmele de paşi ale unor tiranozauri, care aveau membre inferioare cu trei degete, au fost descoperite în vecinătatea unei faleze din apropiere de Tumbler Ridge, în vestul Canadei.

"Ele arată că aceste trei animale se deplasau împreună în aceeaşi direcţie", a explicat, joi, Richard McCrea, de la Centrul de cercetare paleontologică, ce a coordonat cercetările.

Până în prezent, au fost descoperite doar urme izolate de tiranozauri, care erau carnivori, în Canada, Statele Unite şi chiar Mongolia.

Oamenii de ştiinţă estimează că "asemănările în privinţa adâncimii şi conservării" acestor urme de paşi constituie dovada că au fost lăsate de animale care "mergeau în acelaşi timp în aceeaşi direcţie".

Urmele au fost descoperite de un ghid local în 2011, într-un teren noroios şi au o vechime de aproximativ 70 de milioane de ani.

Cercetările, aflate încă în curs, au permis descoperirea a şapte urme de paşi, care s-ar fi păstrat după ce ar fi fost acoperite de cenuşa provenită dintr-o erupţie vulcanică, pentru a apărea din nou la suprafaţă odată cu eroziunea falezei.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, urmele de paşi, cu un diametru de aproximativ 50 de centimetri fiecare, sunt ale unor animale de vârstă adultă şi de mărimi diferite.

În timpul deplasării, cu membrele foarte apropiate, tiranozaurii executau "o uşoară rotire a pasului", care putea avea "o amplitudine de patru metri", a declarat Richard McCrea, adăugând că această descoperire va permite consolidarea ipotezelor credibile cu privire la modul de deplasare al acestei specii.

Aceşti tiranozauri sunt anteriori familiei Tyrannosaurus Rex, având în vedere că vieţuitoarele din această specie, precum daspletozaurul, trăiau în America de Nord.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici