- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (05.05.2014, 13:37)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Transfuzii cu sânge tânăr, folosite împotriva îmbătrânirii creierului
O cură de transfuzii cu sânge recoltat de la şoareci tineri a avut un efect revigorant asupra creierului unor şoareci în vârstă, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, publicat duminică în revista Nature Medicine.
Urmărește
530 afișări
STUDIU: Transfuzii cu sânge tânăr, folosite împotriva îmbătrânirii creierului (Imagine: Cristina Nichituş/Mediafax Foto)
"Există cu siguranţă ceva special în sângele tânăr care permite ameliorarea multor aspecte ale îmbătrânirii", a declarat coordonatorul studiului, Saul Villeda, cercetător la Universitatea California din San Francisco.
"Cred că acum putem să extindem cercetările pe oameni", a adăugat el.
Cercetătorii de la Universitatea California au comparat efectele avute de injecţiile repetate (8 într-un interval de 24 de ore) cu plasmă prelevată de la şoareci tineri (în vârstă de 3 luni) şi cu plasmă recoltată de la şoareci în vârstă de 18 luni asupra unei populaţii de animale în vârstă de 18 luni (durata medie de viaţă a unui şoarece este de doi ani).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Rezultate: transfuziile cu "sânge tânăr" au avut ca efect ameliorarea performanţelor cognitive ale şoarecilor testaţi, în ceea ce priveşte capacitatea de memorare şi aceea de învăţare a unor sarcini noi.
În plus, dacă "sângele tânăr" este denaturat prin încălzire, fapt care alterează structura proteinelor, înainte de a-l injecta şoarecilor bătrâni, efectul "dopant" asupra capacităţilor cognitive nu se mai produce.
Unul dintre teste consta în măsurarea capacităţii şoarecilor de a-şi aminti indiciile despre poziţia unor platforme ascunse sub apă. "Şoarecii bătrâni trataţi cu plasmă tânără puteau să localizeze mult mai uşor platforma ascunsă", a explicat coordonatorul studiului.
Cercetătorii americani au constatat, de asemenea, o serie de modificări în structura creierelor şoarecilor, mai ales o creştere a numărului de zone cerebrale în care neuronii începeau să se conecteze între ei.
"Datele noastre arată că injectarea de sânge tânăr contracarează îmbătrânirea la nivel molecular, structural, funcţional şi cognitiv la nivelul hipocampusului", au declarat autorii studiului.
Hipocampusul este o parte a creierului deosebit de sensibilă la efectele îmbătrânirii şi care joacă un rol central pentru memorie, mai ales pentru cea spaţială şi de orientare.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe