STUDIU: Tutankhamon avea un picior strâmb, dantura ieşită în afară şi şolduri feminine

Tutankhamon, unul dintre cei mai cunoscuţi faraoni ai Egiptului antic, avea un picior strâmb, dantura superioară ieşită în afară şi şolduri feminine, potrivit unui studiu efectuat asupra mumiei tânărului rege antic egiptean, informează dailymail.co.uk.

Urmărește
8004 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Tutankhamon avea un picior strâmb, dantura ieşită în afară şi şolduri feminine

STUDIU: Tutankhamon avea un picior strâmb, dantura ieşită în afară şi şolduri feminine (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cercetătorii au efectuat o autopsie virtuală asupra cadavrului mumificat al lui Tutakhamon, folosind peste 2.000 de imagini obţinute cu ajutorul tomografiei computerizate şi teste genetice asupra familiei regelui egiptean, care susţin ipoteza că părinţii faraonului au fost frate şi soră.

Cercetătorii cred că moştenirea genetică este responsabilă pentru neajunsurile fizice declanşate de dezechilibre hormonale. De asemenea, moartea sa prematură, spre sfârşitul adolescenţei, ar fi fost cauzată tot de problemele de sănătate.

Unele teorii istorice sugerau că Tutankhamon ar fi fost asasinat sau ar fi fost implicat într-un accident cu care de luptă, după ce, anterior, cercetătorii descoperiseră fracturi ale craniului şi ale altor oase.

În urma autopsiei virtuale, savanţii cred că o cauză probabilă a morţii ar fi o maladie moştenită genetic, pentru că doar una dintre fracturile scheletului s-a produs înainte de moarte. În plus, piciorul strâmb, o problemă cu care s-a născut faraonul, nu ar fi permis participarea acestuia la curse cu care de luptă.

În 1907, Lordul Carnarvon George Herbert i-a cerut arheologului şi egiptologului englez Howard Carter să coordoneze săpăturile din Valea Regilor, în Egipt.

Pe 4 noiembrie 1922, echipa condusă de Carter a descoperit treptele care duc la mormântul lui Tutankhamon şi a petrecut mai multe luni pentru a inventaria obiectele găsite în anticameră.

Camera mortuară a fost deschisă în februarie 1923, când au descoperit sarcofagul lui Tutankhamon.

Istoria descoperirii este prezentată într-un nou documentar, "Tutankhamun: The Truth Uncovered", realizat de BBC One.

Albert Zink, cercetător la Institutul pentru Mumii din Italia, a descifrat adevărul despre părinţii faraonului adolescent studiind ADN-ul familiei regale egiptene.

Astfel, Tutankhamon s-a născut după ce tatăl său, Amenhotep al IV-lea (cunoscut şi ca Akhenaton), supranumit "faraonul eretic", a avut o relaţie cu sora sa. Incestul era permis la egiptenii antici, iar problemele de sănătate prezentate de copiii născuţi în urma relaţiilor sexuale incestuoase nu erau cunoscute în antichitate.

Hutan Ashrafian, lector în chirurgie la Imperial College din Londra, a declarat că mai mulţi dintre membrii familiei regale egiptene par să fi suferit de o serie de boli legate de dezechilibre hormonale.

"Mulţi dintre predecesorii familiei sale au trăit până la vârste înaintate. Doar rudele foarte apropiate mureau prematur, iar speranţa de viaţă era tot mai scăzută cu fiecare generaţie.

Scanările computerizate ale mumiei au arătat că unul dintre picioarele faraonului avea degetele depărtate, iar laba piciorului nu era poziţionată normal, ceea ce înseamnă că faraonul şchiopăta şi ar fi avut nevoie de un toiag pentru sprijin. De asemenea, savanţii au descoperit o singură fractură, la un genunchi, care s-a produs în timpul vieţii.

O altă dovadă a limitărilor fizice ale lui Tutankhamon sunt cele 130 de toiege pe care faraonul le folosise în timpul vieţii ca sprijin atunci când se deplasa pe jos, descoperite în mormântul său, alături de alte obiecte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici