- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (21.12.2022, 11:28)
- Mihaela Ionita
STUDIU Un colorant alimentar popular ar putea declanşa boala inflamatorie intestinală
- Un colorant alimentar popular destinat copiilor ar putea declanşa boli inflamatorii intestinale, potrivit unei noi cercetări "alarmante".
- Allura Red AC este folosit pentru a da culoare şi textură dulciurilor, băuturilor răcoritoare, produselor lactate şi cerealelor, adesea cu scopul de a atrage copiii.
Urmărește
9663 afișări
STUDIU Un colorant alimentar popular ar putea declanşa boala inflamatorie intestinală
Însă noile teste efectuate pe animale arată că acest colorant perturbă modul în care funcţionează bariera intestinală, dăunează sănătăţii intestinelor, încurajează inflamaţia şi poate declanşa boli inflamatorii intestinale (BII), cum ar fi boala Crohn şi colita ulcerativă.
Cercetătorii de la Universitatea McMaster au descoperit că, prin perturbarea barierei intestinale, Allura Red AC creşte cantitatea de serotonină produsă.
Acest lucru modifică compoziţia microbiotei intestinale şi îi face pe oameni mai predispuşi la colită, potrivit Independent.
Scriind în Nature Communications, profesorul Waliul Khan de la Universitatea McMaster din Canada a declarat că aceste descoperiri alarmante reprezintă un progres semnificativ în domeniul sănătăţii publice.
Autorul principal al studiului a declarat: „Acest studiu demonstrează efectele nocive semnificative ale Allura Red asupra sănătăţii intestinale şi identifică serotonina intestinală ca factor critic care mediază aceste efecte. Aceste constatări au implicaţii importante în prevenirea şi gestionarea inflamaţiei intestinale. Ceea ce am descoperit este izbitor şi alarmant, deoarece acest colorant alimentar sintetic comun este un posibil declanşator alimentar pentru IBD”.
„Această cercetare reprezintă un progres semnificativ în alertarea publicului cu privire la potenţialele efecte nocive ale coloranţilor alimentari pe care îi consumăm zilnic. Literatura de specialitate sugerează că consumul de Allura Red afectează, de asemenea, anumite alergii, tulburări imunitare şi probleme de comportament la copii, cum ar fi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenţie”.
Profesorul Khan a declarat că BII sunt afecţiuni inflamatorii cronice grave ale intestinului, care afectează milioane de oameni din întreaga lume.
Cauzele exacte ale acestor boli nu sunt pe deplin înţelese, dar studiile indică faptul că acestea pot fi declanşate de răspunsuri imune dereglate, factori genetici, dezechilibre ale microbiotei intestinale şi factori de mediu.
În ultimii ani, s-au înregistrat progrese semnificative în identificarea modului în care genele sunt susceptibile la BII şi în înţelegerea rolului sistemului imunitar şi al microbiotei gazdei.
Cu toate acestea, profesorul Khan a declarat că cercetarea a rămas în urmă atunci când vine vorba de investigarea factorilor de risc de mediu.
Printre factorii declanşatori de mediu se numără dietele occidentale tipice, alcătuite din grăsimi procesate, carne roşie şi procesată, zahăr şi lipsite de fibre.
El a adăugat că o astfel de dietă include, de asemenea, cantităţi mari de aditivi şi coloranţi, iar rezultatele studiului justifică explorarea în continuare a legăturii dintre coloranţii alimentari şi IBD.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe