- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (09.01.2015, 18:21)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Un implant neuronal a permis şoarecilor paralizaţi să meargă din nou
Un implant neuronal a permis unor şoareci paraplegici să meargă din nou şi ar putea permite, în viitorul apropiat, persoanelor paralizate să îşi recapete parţial mobilitatea, informează AFP.
Urmărește
266 afișări
STUDIU: Un implant neuronal a permis şoarecilor paralizaţi să meargă din nou (Imagine: Mediafax Foto)
Această proteză, de o mare elasticitate, a fost concepută pentru a fi implantată direct în măduva spinării şi conţine electrozi şi un mecanism de eliberare în organism a unor medicamente, au explicat oamenii de ştiinţă elveţieni, autorii acestui studiu care a fost publicat joi în revista americană Science.
Graţie elasticităţii sale, acest implant, denumit "e-Dura" după "Dura mater", membrana externă a meningelui, care acoperă măduva spinării şi creierul, are proprietăţi aproape identice cu cele ale ţesuturilor vii cu care intră în contact.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Acest fapt reduce considerabil frecările şi inflamaţiile, iar proteza este foarte bine tolerată de organism.
Astfel, prototipul de implant "e-Dura" introdus în corpurile şoarecilor nu a cauzat nici vătămări, nici reacţie de respingere, la finalul celor două luni de teste.
Acest implant este constituit dintr-un substrat de silicon, parcurs de ramificaţii electrice fabricate din fire fine din aur.
Protezele neuronale existente până în prezent erau rigide şi cauzau vătămări importante la nivelul ţesuturilor nervoase.
Implantul şi-a demonstrat nu doar biocompatibilitatea, ci a funcţionat în acelaşi timp perfect, permiţând şoarecilor să îşi recupereze abilitatea de a merge după câteva săptămâni de reeducare fizică.
"Implantul nostru e-Dura poate rămâne introdus o perioadă îndelungată în măduva spinării sau în cortex, tocmai pentru că are aceleaşi proprietăţi din punct de vedere mecanic ca Dura mater însăşi", a explicat Stéphanie Lacour, profesor la Ecole Polytechnique din Lausanne, coautoare a studiului.
"Această descoperire oferă noi posibilităţi terapeutice pentru persoanele care au suferit un traumatism sau suferă de tulburări neurologice, mai ales pentru pacienţii paralizaţi în urma unui accident suferit la nivelul măduvei spinării", a precizat ea.
Implantul poate fi utilizat şi pentru a capta impulsurile electrice ale creierului în timp real. Cercetătorii elveţieni au putut astfel să detecteze cu precizie intenţiile motorii ale animalelor testate, înainte ca acestea să se transforme în mişcări.
Până în prezent, proteza e-Dura a fost testată pe şoareci paralizaţi, dar ea ar putea să fie fixată şi pe creier, pentru a trata, de exemplu, epilepsia, maladia Parkinson şi durerile cronice.
Oamenii de ştiinţă din Elveţia intenţionează ca pe termen lung să iniţieze teste clinice şi pe pacienţi umani şi să dezvolte un prototip care să poată fi comercializat.
Însă acest fapt ar putea avea nevoie de mult timp, pentru că proteza trebuie să fie miniaturizată, pentru a putea include cutia cu electrozi şi rezervorul cu medicamente, care vor trebui să fie la rândul lor implantate, au explicat autorii studiului.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe