- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (12.09.2022, 10:27)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Un test de sânge depistează mai multe tipuri de cancer fără simptome clare
- Medicii au cerut serviciilor de sănătate să se pregătească pentru o nouă eră a depistării cancerului, după ce un studiu a arătat că un simplu test de sânge poate depista mai multe tipuri de cancer la pacienţi, înainte ca aceştia să prezinte simptome clare.
- Medicii salută o nouă eră pentru depistarea cancerului, deoarece o cercetare importantă arată eficacitatea testului Galleri.
Urmărește
4942 afișări
STUDIU Un test de sânge depistează mai multe tipuri de cancer fără simptome clare
Studiul Pathfinder a oferit testul de sânge la peste 6.600 de adulţi cu vârsta de peste 50 de ani şi a detectat zeci de cazuri noi de boală. Multe cancere se aflau într-un stadiu incipient şi aproape trei sferturi dintre ele erau forme care nu erau depistate în mod obişnuit.
Este pentru prima dată când rezultatele testului Galleri, care caută ADN-ul cancerului în sânge, au fost returnate pacienţilor şi medicilor lor, pentru a ghida investigaţiile privind cancerul şi orice tratament necesar.
Testul Galleri a fost descris ca un potenţial "schimbător de joc" de către NHS England, care urmează să raporteze anul viitor rezultatele unui studiu major care a implicat 165.000 de persoane. Medicii speră ca testul să salveze vieţi prin detectarea cancerului suficient de devreme pentru ca intervenţia chirurgicală şi tratamentul să fie mai eficiente, dar tehnologia este încă în curs de dezvoltare, potrivit The Guardian.
„Cred că ceea ce este interesant în legătură cu această nouă paradigmă şi acest nou concept este că multe dintre acestea erau cancere pentru care nu avem niciun screening standard", a declarat, la întâlnirea Societăţii Europene de Oncologie Medicală de la Paris, Dr. Deb Schrag, cercetător principal în cadrul studiului de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, la întâlnirea Societăţii Europene de Oncologie Medicală.
Rezultatele studiului
În cadrul studiului Pathfinder, 6.621 de adulţi cu vârste de peste 50 de ani au primit testul de sânge Galleri. Pentru 6.529 de voluntari, testul a fost negativ, dar a semnalat un potenţial cancer la 92 dintre ei.
Testele ulterioare au confirmat tumori solide sau cancer de sânge la 35 de persoane, adică 1,4% din grupul de studiu. Testul a detectat două tipuri de cancer la o femeie care avea tumori la sân şi endometriale.
Pe lângă faptul că detectează prezenţa bolii, testul prezice unde se află cancerul, permiţându-le medicilor să accelereze activitatea de urmărire necesară pentru a localiza şi confirma un cancer. „Semnalul de origine a fost foarte util în direcţionarea tipului de investigaţie", a declarat Schrag. „Atunci când testul de sânge a fost pozitiv, de obicei a durat mai puţin de trei luni pentru a finaliza analizele de lucru".
Testul a identificat 19 tumori solide în ţesuturi precum sânul, ficatul, plămânul şi colonul, dar a depistat şi cancere ovariene şi pancreatice, care sunt detectate de obicei într-un stadiu tardiv şi au rate de supravieţuire scăzute.
Restul cazurilor au fost cancere de sânge. Din cele 36 de cancere detectate în total, 14 erau în stadiu incipient, iar 26 erau forme de boală care nu sunt depistate în mod obişnuit.
Analizele ulterioare au constatat că testul de sânge a fost negativ pentru 99,1% dintre cei care nu aveau cancer, ceea ce înseamnă că doar o mică parte dintre persoanele sănătoase au primit în mod greşit un rezultat pozitiv. Aproximativ 38% dintre cei care au avut un test pozitiv s-au dovedit a avea cancer.
Schrag a declarat că testul nu este încă pregătit pentru depistarea la nivelul întregii populaţii şi că oamenii trebuie să continue cu depistarea standard a cancerului în timp ce tehnologia este îmbunătăţită. „Dar acest lucru sugerează totuşi o imagine a ceea ce ar putea rezerva viitorul cu o abordare cu adevărat foarte diferită a depistării cancerului", a spus ea.
Fabrice André, director de cercetare la centrul de oncologie Gustave Roussy din Villejuif, Franţa, a declarat: „În următorii cinci ani, vom avea nevoie de mai mulţi medici, chirurgi şi asistente medicale, împreună cu mai multe infrastructuri de diagnosticare şi tratament, pentru a ne ocupa de numărul tot mai mare de persoane care vor fi identificate prin testele de depistare precoce a mai multor tipuri de cancer”.
Naser Turabi, director de dovezi şi implementare la Cancer Research UK, a declarat: „Nu este nevoie de un test de diagnosticare. Testele de sânge pentru depistarea mai multor tipuri de cancer obişnuiau să aparţină tărâmului science-fiction, dar acum sunt un domeniu de cercetare a cancerului care se arată promiţător pentru pacienţi. Cercetările de acest gen sunt esenţiale pentru a face progrese în lupta împotriva cancerelor în stadii avansate şi pentru a oferi mai multor pacienţi şansa unui rezultat bun. Rezultatele studiului Pathfinder ne oferă o mai bună înţelegere a frecvenţei cu care este descoperit cancerul prin acest test de sânge la persoanele care nu au fost diagnosticate anterior. Dar vom avea nevoie de date din studii mai mari pentru a evalua pe deplin acest test şi alte teste similare aflate în curs de dezvoltare, în special pentru a înţelege dacă oamenii supravieţuiesc efectiv mai mult timp după ce le este depistat cancerul”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36