STUDIU: Vânturi polare, detectate pe Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn

Titan, cel mai mare dintre sateliţii planetei Saturn, seamănă cu Terra mult mai mult decât se credea în trecut, afirmă oamenii de ştiinţă britanici, care au evidenţiat pe acest corp ceresc existenţa unor vânturi polare, informează huffingtonpost.com.

Urmărește
840 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Vânturi polare, detectate pe Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn

STUDIU: Vânturi polare, detectate pe Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn (Imagine: Mediafax Foto)

Cercetătorii au descoperit în trecut că Titan este singurul corp ceresc din Sistemul Solar, în afară de Terra, pe care se produc ploi şi există râuri şi mări. Ca şi Pământul, Titan este mai mare decât planeta Mercur şi are o suprafaţă telurică.

Oamenii de ştiinţă au descoperit recent încă un fenomen pe care Titan şi Terra îl au în comun: vânturile polare. În plus, vânturile polare de pe Titan extrag cu regularitate din atmosfera acestui corp ceresc anumite cantităţi de gaze pe care le elimină în spaţiu.

"Trebuie să înţelegem mecanismele prin care Titan îşi pierde atmosfera. Ne-ar plăcea să înţelegem mai bine acest fenomen de pe Titan şi de pe alte corpuri cereşti", a declarat Andrew Coates, profesor de fizică la Univerity College din Londra, coordonatorul studiului.

Savanţii britanici au descoperit acele "scăpări" de gaze din atmosfera lui Titan după ce au analizat datele transmise de instrumentul CAPS (Plasma Spectrometer) aflat la bordul sondei spaţiale Cassini care orbitează în jurul planetei Saturn. Bazându-se pe spectrul distinct al particulelor detectate, cercetătorii au ajuns la concluzia că vânturi polare de mare intensitate se produc pe Titan.

"Atmosfera lui Titan este alcătuită în principal din azot şi metan, cu o presiune cu 50% mai ridicată decât presiunea de la suprafaţa Terrei", a explicat profesorul Coates. "Datele transmise de CAPS au arătat în urmă cu câţiva ani că stratul superior al atmosferei de pe Titan pierde aproximativ şapte tone de hidrocarburi şi nitrili în fiecare zi, însă ele nu au explicat motivul din spatele acestui fenomen. Studiul nostru oferă dovezi care atestă existenţa vânturilor polare".

În ciuda asemănărilor dintre Titan şi Terra, satelitul planetei Saturn nu poate însă să întreţină formele de viaţă terestre, afirmă profesorul Coates.

"Ca ţintă a studiilor din domeniul astrobiologiei, Titan este potenţial interesant prin prisma tipurilor de hidrocarburi şi nitrili pe care îi are în atmosferă şi prin prezenţa unui ocean de apă sub scoarţă, aşa cum au arătat studii precedente. Însă Titan este acum mult prea rece pentru a întreţine viaţa - acest lucru se va întâmpla poate peste câteva miliarde de ani, atunci când Soarele va deveni o gigantă roşie şi va încălzi extremităţile Sistemului Solar. Cele mai probabile corpuri cereşti pe care pot fi căutate urme ale unor forme de viaţă trecute sau actuale sunt Marte, Europa (satelit al planetei Jupiter, n.r.) şi Enceladus (satelit al planetei Saturn, n.r.)", a adăugat coordonatorul studiului.

Studiul cercetătorilor britanici a fost publicat pe site-ul revistei Geophysical Research Letters.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici