STUDIU: Variaţiile genetice responsabile pentru longevitatea extremă, inexistente

Secvenţierea genomului unora dintre cele mai longevive persoane din lume a eşuat în identificarea unor posibile variaţii genetice care să fie legate de longevitatea extremă, potrivit unui studiu publicat miercuri.

Urmărește
222 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Variaţiile genetice responsabile pentru longevitatea extremă, inexistente

STUDIU: Variaţiile genetice responsabile pentru longevitatea extremă, inexistente (Imagine: Shutterstock)

Secvenţierea genomului a 17 persoane aflate între cele mai longevive din lume a eşuat în încercarea de a găsi variaţiile genetice specifice legate de longevitatea extremă.

În prezent, există 74 de persoane pe glob, recunoscute oficial, a căror vârstă depăşeste 110 de ani.

Autorii studiului condus de Hinco Gierman, de la Univesitatea Stanford din California, au efectuat secvenţierea completă a genomului a 17 dintre aceste persoane foarte bătrâne pentru a încerca să afle secretele genetice ale acestei longevităţi de invidiat.

Dar, pornind de la acest mic eşantion, savanţii nu au găsit variaţii genetice rare responsabile de producerea unor proteine care ar fi putut explica longevitatea, potrivit cercetării publicate în revista PLOS ONE.

Pe de altă parte, oamenii de ştiinţă au descoperit în cazul acestor persoane o mutaţie genetică legată de patologii cardiace, dar care, în cazul lor, efectele acestei mutaţii nu s-au produs deloc sau doar în foarte mică măsură.

Chiar dacă studiul nu a permis o cunoaştere mai profundă a mecanismelor biologice care permit o longevitate excepţională, autorii au făcut publice secvenţierile genomurilor pentru a fi utilizate în cercetări ulterioare.

Scăderea natalităţii şi creşterea speranţei de viaţă face ca populaţia americană să îmbătrânească rapid.

Potrivit datelor Biroului de recensământ, un american din cinci va avea peste 65 de ani, până în 2050, şi cel puţin 400.000 vor avea peste 100 de ani.

Medicina s-ar putea dezvolta întra-atât în deceniile următoare, încât ar putea permite stoparea, dacă nu chiar inversarea procesului de îmbătrânire, crescând limita longevităţii, potrivit unor cercetători.

Laboratoare private şi universităţi desfăşoară în prezent cercetări care vizează descoperirea unei fântâni a tinereţii, iar responsabili religioşi, filosofi şi experţi în domeniul bio-eticii dezbat implicaţiile sociale şi morale ale unei astfel de creşteri a duratei de viaţă, a relevat, în 2013, o anchetă realizată de Pew Research Center, un organism de cercetare independent, cu sediul la Washington.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici