Studiu. Viaţa de pe Pământ, influenţată de o supernovă

Cercetările recente sugerează că radiaţia provenită de la o supernovă ar fi putut afecta evoluţia vieţii pe Pământ, ceea ce ar fi dus la diversificarea speciilor.

Urmărește
98 afișări
Imaginea articolului Studiu. Viaţa de pe Pământ, influenţată de o supernovă

Studiu. Viaţa de pe Pământ, influenţată de o supernovă

Supernovele, explozii de proporţii ale stelelor, nu doar că eliberează o cantitate imensă de energie, ci sunt şi responsabile pentru crearea unor elemente grele, inclusiv fierul, care ajunge în spaţiu.

Pe Terra, cercetătorii au identificat două acumulări ale izotopului de fier Fe60 în sedimentele de pe fundul oceanului, datând de acum 2-3 milioane şi 5-6 milioane de ani, scrie Science Alert, care citează Universe Today.

Un nou studiu, publicat în Astrophysical Journal Letters, a analizat impactul radiaţiei provenite de la aceste explozii. Autorii, în frunte cu Caitlyn Nojiri de la UC Santa Cruz, au explicat faptul că radiaţia cosmică variază pe măsură ce Sistemul Solar se deplasează prin galaxie. Activitatea supernovelor din apropiere poate creşte semnificativ nivelurile de radiaţie, având un impact potenţial profund asupra evoluţiei vieţii.

Acumularea de Fe60 de acum două milioane de ani este atribuită direct unei explozii de supernovă, în timp ce acumularea mai veche este legată de intrarea Pământului într-o „bulă” de gaz cald generată de stelele masive.

Deşi radiaţia nu ar fi fost suficientă pentru a provoca o extincţie, aceasta ar fi putut contribui la apariţia mutaţiilor şi diversificarea speciilor, influenţând astfel evoluţia pe planetă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici