Studiu. Viaţa de pe Pământ, influenţată de o supernovă
:format(webp):quality(80)/https://www.mediafax.ro/wp-content/uploads/images/1/3614/11845573/3-terra.jpg)
Supernovele, explozii de proporţii ale stelelor, nu doar că eliberează o cantitate imensă de energie, ci sunt şi responsabile pentru crearea unor elemente grele, inclusiv fierul, care ajunge în spaţiu.
Pe Terra, cercetătorii au identificat două acumulări ale izotopului de fier Fe60 în sedimentele de pe fundul oceanului, datând de acum 2-3 milioane şi 5-6 milioane de ani, scrie Science Alert, care citează Universe Today.
Un nou studiu, publicat în Astrophysical Journal Letters, a analizat impactul radiaţiei provenite de la aceste explozii. Autorii, în frunte cu Caitlyn Nojiri de la UC Santa Cruz, au explicat faptul că radiaţia cosmică variază pe măsură ce Sistemul Solar se deplasează prin galaxie. Activitatea supernovelor din apropiere poate creşte semnificativ nivelurile de radiaţie, având un impact potenţial profund asupra evoluţiei vieţii.
Acumularea de Fe60 de acum două milioane de ani este atribuită direct unei explozii de supernovă, în timp ce acumularea mai veche este legată de intrarea Pământului într-o „bulă” de gaz cald generată de stelele masive.
Deşi radiaţia nu ar fi fost suficientă pentru a provoca o extincţie, aceasta ar fi putut contribui la apariţia mutaţiilor şi diversificarea speciilor, influenţând astfel evoluţia pe planetă.