Studiul instrumentelor muzicale în copilărie ajută auzul

Studiul unui instrument muzical în copilărie influenţează pozitiv capacitatea auditivă la maturitate, având beneficii în ceea ce priveşte dezvoltarea creierului, se arată într-un studiu al cercetătorilor americani.

Urmărește
469 afișări
Imaginea articolului Studiul instrumentelor muzicale în copilărie ajută auzul

Studiul instrumentelor muzicale în copilărie influenţează pozitiv capacitatea auditivă - studiu (Imagine: Bogdan Maran / Mediafax Foto)

Lecţiile de muzică din copilărie ajută creierul şi auzul să se menţină în formă odată cu înaintarea în vârstă, potrivit cercetărilor efectuate, relatează dailymail.co.uk.

"Acest studiu sugerează importanţa educaţiei muzicale pentru copii, dar şi pentru o îmbătrânire sănătoasă", au spus cercetătorii.

Studiul a urmărit cât de repede percepe creierul sensul unui sunet. Deşi se crede că surzenia începe din urechi, creierul joacă, de asemenea, un rol important în ceea ce priveşte capacitatea auditivă, ajutând oamenii să audă mai clar.

Dacă sunetul este procesat mai lent, ar putea fi mult mai dificil ca oamenii să audă o conversaţie într-un mediu în care există sunete de fundal, precum un bar sau un restaurant, sau să audă clar ce vorbeşte interlocutorul la telefon.

Pentru realizarea acestui studiu, o echipă de cercetători de la Northwestern University din Illinois, Statele Unite ale Americii, a analizat activitatea cerebrală a 44 de adulţi sănătoşi, în timp ce ascultau cuvântul "da". În cazul persoanelor care au învăţat să cânte la un instrument muzical vreme de mai mulţi ani, neuronii au răspuns mai repede la sunete. Cei care au cântat la un instrument muzical cel puţin patru ani au răspuns cu o milisecundă mai repede decât cei care nu au învăţat niciodată să cânte.

Toate instrumentele, de la pian la acordeon, ajută în mod egal.

"Să fii cu o milisecundă mai rapid nu pare să însemne mult, dar creierul este foarte sensibil la axa timpului, iar o milisecundă care combină milioane de neuroni poate face o diferenţă reală în viaţa adulţilor", a spus Michael Kilgard, cercetător în neurologie la Universitatea din Texas.

Aceste cercetări confirmă că modul în care se acţionează asupra creierului în primii ani de viaţă este important pentru felul în care acesta evoluează în următorii ani.

Alte cercetări au arătat că studierea unui instrument muzical poate contribui la stimularea coeficientului de inteligenţă şi nu este niciodată prea târziu pentru a începe cursurile. De asemenea, instrumentele muzicale ajută la o mai bună învăţare a unei limbi străine şi la interpretarea emoţiilor celorlalţi.

Deşi studiile muzicale par să aibă beneficii generale, aceia care se bucură de ele sunt mult mai avantajaţi.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, unul dintre motivele pentru care muzica poate aduce atât de multe schimbări la nivelul creierului este intersectarea sistemelor emoţionale şi de cunoaştere implicate în actul muzical.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici