- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (17.10.2008, 10:18)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Substanţele chimice care provoacă durerea, localizate în creier
Substanţele chimice asociate durerii provocate de despărţirea de un partener de lungă durată au fost localizate în creier de o echipă de cercetători germani, potrivit unui studiu publicat în revista Neuropsychopharmacology.
Urmărește
274 afișări
Substanţele chimice care provoacă durerea, localizate în creier (Imagine: Mediafax Foto)
Studiul, efectuat pe şoareci, ar putea ajuta la descoperirea unui tratament pentru persoanele care suferă de o depresie severă în urma pierderii partenerului de viaţă, a declarat Oliver Bosch, de la Universitatea Regensburg, din Germania, coordonatorul acestui studiu.
S-a constatat o modificare a activităţii cerebrale în anumite zone "care au legătură cu emoţiile de tipul anxietăţii şi depresiei", a explicat Bosch.
Acest lucru ar putea corespunde cu ceea ce se întâmplă la oameni în cazul unei despărţiri neaşteptate sau al decesului partenerului de cuplu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Echipa de cercetători, din care au făcut parte şi specialişti de la Universitatea Emory din Atlanta, a ales şoarecii de prerie, deoarece, spre deosebire de 95% dintre mamifere, aceştia formează legături pe viaţă cu partenerii lor de cuplu.
Alte studii precedente au scos deja la iveală existenţa unei legături între pierderea partenerului de viaţă şi riscul sporit de depresie şi îmbolnăvire, dar Bosch şi colegii lui doreau să găsească o explicaţie biologică a acestui fapt.
În studiul lor, cercetătorii au separat şoarecii fie de partenerul de cuplu, fie de rudele din familie şi i-au grupat pe cei rămaşi sub observaţie.
Cei care au fost separaţi de rudele lor au prezentat cu toţii semne de anxietate, dar numai aceia care au fost despărţiţi de partenerul de viaţă au prezentat semne de depresie.
Teste mai detaliate au arătat că nivelul unei substanţe chimice din creier, denumită CRF (factor de eliberare a corticotropinei), un neurotransmiţător implicat în procesul de reacţionare în faţa unui factor de stres, a crescut foarte mult în cazul şoarecilor care aveau legături de cuplu cu un alt partener.
Şoarecilor li s-a dat un compus care a blocat semnalul chimic din creierul lor, iar aceştia nu au mai prezentat simptome de anxietate sau de depresie.
Acest lucru sugerează faptul că un medicament care va fi produs în viitor, pe baza acestei descoperiri, va avea acelaşi efect şi în cazul oamenilor, mai ales al celor care se luptă să îşi revină după ce au pierdut pe cineva drag.
"Va fi posibil ca oamenii să poată să treacă mai uşor în viitor peste o astfel de durere, prin folosirea unor inhibitori chimici ce îi vor trata pe pacienţii care suferă din cauza pierderii partenerului de viaţă", a explicat Bosch.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe