Sucul de sfeclă roşie creşte rezistenţa fizică a organismului

Sucul de sfeclă roşie creşte rezistenţa fizică a organismului, ajutându-i pe oameni să-şi prelungească programul de exerciţii fizice cu 16%, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, preluat de bbc.co.uk.

Urmărește
336 afișări
Imaginea articolului Sucul de sfeclă roşie creşte rezistenţa fizică a organismului

Sucul de sfeclă roşie creşte rezistenţa fizică a organismului (Imagine: Mediafax Foto)

O echipă de cercetători de la Universitatea din Exeter a descoperit că nitratul conţinut de sfecla roşie contribuie la reducerea consumului de oxigen - exerciţiile fizice devenind mai puţin obositoare.

Studiul, publicat în Journal of Applied Physiology, sugerează că efectele sucului de sfeclă roşie asupra rezistenţei organismului sunt mai mari decât cele obţinute în urma antrenamentului fizic regulat.

La studiu au participat opt bărbaţi, cu vârste între 19 şi 38 de ani, care au consumat zilnic câte 500 de mililitri de suc de sfeclă roşie, timp de şase zile, după care au fost supuşi unor teste de rezistenţă fizică, inclusiv mers pe bicicletă.

Aceiaşi voluntari au consumat ulterior, timp de şase zile, un placebo - suc de coacăze negre -, după care au fost supuşi aceloraşi teste de rezistenţă fizică.

După cura cu suc de sfeclă roşie, grupul a fost capabil să pedaleze pe bicicletă, în medie, cu 11,25 minute mai mult decât după cura cu suc de coacăze.

Totodată, voluntarii care au consumat sucul de sfeclă roşie au prezentat, în repaus, un nivel mai scăzut al tensiunii arteriale.

Cercetătorii nu au descoperit, deocamdată, care este mecanismul care face ca nitratul din sucul de sfeclă roşie să crească rezistenţa fizică a organismului. Ei bănuiesc, totuşi, că acesta se transformă în oxid nitric în organism, reducând astfel consumul de oxigen din timpul exerciţiilor fizice.

Studii anterioare au demonstrat că sfecla roşie contribuie şi la reglarea tensiunii arteriale.

Cercetătorii sunt de părere că rezultatele acestui studiu pot ajuta oamenii care suferă de maladii cardiovasculare, respiratorii sau metabolice, dar şi pe atleţi amatori sau profesionişti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici