Sucul de sfeclă roşie poate ajuta persoanele cu boli coronariene - studiu

  • Un pahar zilnic de suc de sfeclă roşie ar putea reduce inflamaţiile dăunătoare la persoanele cu boli coronariene, potrivit unei noi cercetări.
  • Cercetările sugerează că un pahar zilnic reduce inflamaţia dăunătoare prin creşterea nivelului de oxid nitric.
Urmărește
6839 afișări
Imaginea articolului Sucul de sfeclă roşie poate ajuta persoanele cu boli coronariene - studiu

Sucul de sfeclă roşie poate ajuta persoanele cu boli coronariene - studiu

Boala coronariană este cel mai frecvent tip de boală cardiacă, cea mai frecventă cauză a atacurilor de cord şi cea mai mare cauză de mortalitate atât în rândul bărbaţilor, cât şi al femeilor din întreaga lume.
 
Persoanele care suferă de această afecţiune au niveluri mai scăzute de oxid nitric, care este produs în mod natural de către organism şi este vital pentru o stare de sănătate bună. Pe lângă rolul său în reglarea tensiunii arteriale, acesta are importante efecte antiinflamatorii, potrivit The Guardian.
 
„Inflamaţia este vitală pentru a proteja organismul de leziuni şi infecţii", a declarat Dr. Asad Shabbir, cercetător clinic la Universitatea Queen Mary din Londra, care a condus cercetarea. „Cu toate acestea, la persoanele cu boli coronariene, o inflamaţie persistentă poate exacerba blocarea arterelor, agravând starea lor şi crescând riscul de atac de cord. Cercetarea noastră sugerează că un pahar zilnic de suc de sfeclă roşie ar putea fi o modalitate de a introduce nitraţi anorganici în dieta noastră pentru a ajuta la întreruperea inflamaţiei dăunătoare”. Cercetarea finanţată de British Heart Foundation (BHF) a fost prezentată în cadrul conferinţei British Cardiovascular Society din Manchester.

Desfăşurarea studiului

Echipa a studiat 114 voluntari sănătoşi. Dintre aceştia, 78 au primit un vaccin împotriva tifosului pentru a creşte temporar inflamaţia în vasele de sânge şi 36 au primit o cremă pentru a crea o mică băşică pe piele şi a produce o inflamaţie localizată.
 
Voluntarii au băut 140 ml de suc de sfeclă roşie în fiecare dimineaţă, timp de şapte zile. Jumătate dintre ei au băut suc cu conţinut ridicat de nitraţi, în timp ce cealaltă jumătate a băut suc căruia i s-au eliminat nitraţii.
 
În grupul căruia i s-a administrat vaccinul tifos, cei care au băut sucul de sfeclă bogat în nitraţi au avut niveluri mai ridicate ale markerilor de oxid nitric în sânge, urină şi salivă, comparativ cu cei care au consumat sucul fără nitraţi.
 
Sucul bogat în nitraţi părea, de asemenea, să restabilească funcţia endoteliului, celulele care căptuşesc interiorul tuturor vaselor de sânge. Endoteliul este crucial pentru a menţine funcţionarea normală a vaselor de sânge, dar acesta se pierde în cazul inflamaţiilor.
 
Cercetătorii au constatat, de asemenea, că băşicile s-au vindecat mai repede în grupul care a băut sucul de sfeclă bogat în nitraţi, iar numărul de celule albe inflamatorii din probele de lichid prelevate din băşicile lor a fost mai mic după trei zile.
 
Cercetătorii cred că nivelurile crescute de oxid nitric au ajutat la accelerarea vitezei cu care voluntarii au reuşit să se recupereze după o inflamaţie, prin trecerea celulelor imunitare cheie de la o stare care promovează inflamaţia la o stare mai antiinflamatorie. Ei sugerează că acest lucru ar putea avea beneficii pentru milioane de persoane cu boli coronariene.
 
În prezent, sunt planificate studii clinice pentru a vedea dacă o dietă bogată în nitraţi produce efecte similare cu cele observate la voluntarii sănătoşi şi dacă acestea pot reduce riscul de atac de cord.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici