- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (20.08.2008, 13:48)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sucurile de grepfrut, portocale şi mere pot reduce eficacitatea anumitor medicamente
Sucurile de grepfrut, portocale şi mere pot reduce absorbţia în organism a anumitor medicamente, diminuând drastic eficacitatea acestora, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani.
Urmărește
2417 afișări
Sucurile de grepfrut, portocale şi mere pot reduce eficacitatea anumitor medicamente
De mai mulţi ani, sucul de grepfrut era singurul recunoscut pentru creşterea capacităţii organismului de a absorbi anumite medicamente, cu riscul, însă, de a le transforma în toxine, reamintesc autorii acestui studiu, prezentat în cadrul conferinţei Societăţii Americane de Chimie, care a avut loc la Philadelphia.
Noul studiu prezintă noi motive pentru care oamenii ar trebui să evite să consume anumite sucuri de fructe în perioadele în care se află sub tratament medicamentos împotriva cancerului, maladiilor cardiovasculare sau pentru acceptarea unui transplant de către organism.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Biden permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete americane cu rază lungă ATACMS
-
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace
-
Războiul din Ucraina, ziua 998. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei / Marş al opoziţiei ruse organizat la Berlin / Biden dă undă verde Ucrainei de a folosi rachete ATACMS în interiorul Rusiei
-
Presa germană: FDP voia să iasă din coaliţie cu două luni înainte de căderea Guvernului
Este vorba de toposid, un agent anticancer, tratamente împotriva hipertensiunii arteriale, precum atenolol, celiprolol şi talinolol, medicamente împotriva respingerii organelor transplantate - Ciclosporin - şi antibiotice ca ciprofloxacin, levofloxacin şi itraconazol.
"Am descoperit, recent, că sucurile de grepfrut, portocale şi mere diminuează semnificativ capacitatea organismului de a absorbi anumite medicamente în sistemul digestiv. Pericolul este reprezentat de diminuarea eficacităţii acestor tratamente necesare pentru probleme medicale grave", a declarat doctorul David Bailey, profesor de farmacologie clinică la Universitatea Western Ontario, din Canada, principalul autor al studiului.
Profesorul a studiat efectele acestor sucuri pe un grup de voluntari sănătoşi, care luau fexofenadină antihistaminică, împotriva alergiilor. O parte dintre voluntari au luat medicamentul cu apă, altă parte a luat medicamentul cu suc de grepfrut.
Voluntarii cărora le-a fost administrată fexofenadină cu suc de grepfruit nu au absorbit în organism decât o jumătate din doză, spre deosebire de persoanele care au luat medicamentul cu apă, cale căror organisme au asimilat întreaga doză.
În cazul în care corpul nu absoarbe decât o jumătate din doza de medicament, efectele acestuia pot fi diminuate drastic, potrivit doctorului Bailey.
Acest studiu clinic a demonstrat că naringina, ingredientul activ din grepfrut, blochează un vector cheie al medicamentelor, care permite asimilarea acestora în organism.
Substanţa chimică are o funcţie esenţială în orientarea moleculelor active ale acestor medicamente din intestinul subţire către sistemul circulator.
Sucul de grepfrut blochează o enzimă numită CYP3A4 în unele medicamente, precum cele pentru diminuarea colesterolului, făcându-le toxice. Această enzimă permite asimilarea medicamentelor în organism.
Doctorul Bailey a descoperit în urmă cu 20 de ani că sucurile de grepfrut şi chiar fructul în sine pot creşte într-un mod riscant efectele felodipinei, un tratament împotriva hipertensiunii arteriale.
Alte studii au identificat aproximativ 50 de medicamente asupra cărora grepfrutul poate avea aceleaşi efecte. Riscurile sunt indicate pe etichetele medicamentelor.
Citește pe alephnews.ro: Oradea este noul oraș-vedetă al României. Ce a contribuit la dezvoltarea sa și cum a ajuns în „Cities of Tomorrow”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Peste 10.000 de absolvenți de Medicină susțin astăzi Examenul de Rezidențiat. Ce specializări au cele mai multe posturi scoase la concurs
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată iarnă 2024/2025: Când ninge în București – în decembrie, ianuarie și februarie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
NEWS ALERT Joe Biden permite Ucrainei să folosească rachetele americane cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei / Unde ar putea lovi Ucraina / Le Figaro: Undă verde pentru Ucraina şi din partea Franţei şi Marii Britanii
-
astăzi, 22:09
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace