Sucurile de grepfrut, portocale şi mere pot reduce eficacitatea anumitor medicamente

Sucurile de grepfrut, portocale şi mere pot reduce absorbţia în organism a anumitor medicamente, diminuând drastic eficacitatea acestora, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani.

Urmărește
2417 afișări
Imaginea articolului Sucurile de grepfrut, portocale şi mere pot reduce eficacitatea anumitor medicamente

Sucurile de grepfrut, portocale şi mere pot reduce eficacitatea anumitor medicamente

De mai mulţi ani, sucul de grepfrut era singurul recunoscut pentru creşterea capacităţii organismului de a absorbi anumite medicamente, cu riscul, însă, de a le transforma în toxine, reamintesc autorii acestui studiu, prezentat în cadrul conferinţei Societăţii Americane de Chimie, care a avut loc la Philadelphia.

Noul studiu prezintă noi motive pentru care oamenii ar trebui să evite să consume anumite sucuri de fructe în perioadele în care se află sub tratament medicamentos împotriva cancerului, maladiilor cardiovasculare sau pentru acceptarea unui transplant de către organism.

Este vorba de toposid, un agent anticancer, tratamente împotriva hipertensiunii arteriale, precum atenolol, celiprolol şi talinolol, medicamente împotriva respingerii organelor transplantate - Ciclosporin - şi antibiotice ca ciprofloxacin, levofloxacin şi itraconazol.

"Am descoperit, recent, că sucurile de grepfrut, portocale şi mere diminuează semnificativ capacitatea organismului de a absorbi anumite medicamente în sistemul digestiv. Pericolul este reprezentat de diminuarea eficacităţii acestor tratamente necesare pentru probleme medicale grave", a declarat doctorul David Bailey, profesor de farmacologie clinică la Universitatea Western Ontario, din Canada, principalul autor al studiului.

Profesorul a studiat efectele acestor sucuri pe un grup de voluntari sănătoşi, care luau fexofenadină antihistaminică, împotriva alergiilor. O parte dintre voluntari au luat medicamentul cu apă, altă parte a luat medicamentul cu suc de grepfrut.

Voluntarii cărora le-a fost administrată fexofenadină cu suc de grepfruit nu au absorbit în organism decât o jumătate din doză, spre deosebire de persoanele care au luat medicamentul cu apă, cale căror organisme au asimilat întreaga doză.

În cazul în care corpul nu absoarbe decât o jumătate din doza de medicament, efectele acestuia pot fi diminuate drastic, potrivit doctorului Bailey.

Acest studiu clinic a demonstrat că naringina, ingredientul activ din grepfrut, blochează un vector cheie al medicamentelor, care permite asimilarea acestora în organism.

Substanţa chimică are o funcţie esenţială în orientarea moleculelor active ale acestor medicamente din intestinul subţire către sistemul circulator.

Sucul de grepfrut blochează o enzimă numită CYP3A4 în unele medicamente, precum cele pentru diminuarea colesterolului, făcându-le toxice. Această enzimă permite asimilarea medicamentelor în organism.

Doctorul Bailey a descoperit în urmă cu 20 de ani că sucurile de grepfrut şi chiar fructul în sine pot creşte într-un mod riscant efectele felodipinei, un tratament împotriva hipertensiunii arteriale.

Alte studii au identificat aproximativ 50 de medicamente asupra cărora grepfrutul poate avea aceleaşi efecte. Riscurile sunt indicate pe etichetele medicamentelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici