- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (13.08.2022, 11:55)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Supergiganta roşie Betelgeuse are "crize de furie". Pentru prima dată, astronomii au putut observa erupţii solare de proporţii cosmice
Potrivit astronomilor, supergiganta roşie Betelgeuse, o stea din constelaţia Orion, a experimentat o erupţie stelară masivă aşa cum nu a mai fost văzută până acum.
Urmărește
1121 afișări
Sursa Foto - NASA
Betelgeuse a atras atenţia pentru prima dată la sfârşitul anului 2019, când steaua, care străluceşte ca un rubin în umărul drept al vânătorului uriaş Orion, s-a întunecat în mod neaşteptat. Supergiganta a continuat să rămână întunecată până în anul 2020, transmite CNN.
Unii oameni de ştiinţă au speculat că steaua va exploda ca o supernovă şi de atunci au încercat să determine ce s-a întâmplat cu ea.
Acum, astronomii au analizat datele primite de la Telescopul Spaţial Hubble şi de la alte observatoare spaţiale. Ei cred că steaua a experimentat o erupţie solară la suprafaţă, pierzând o parte substanţială din suprafaţa sa vizibilă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
„Nu am văzut niciodată o erupţie uriaşă pe suprafeţei unei stele gigantice”, a spus Andrea Dupree, astrofizician la Centrul de Astrofizică Harvard & Smithsonian din Cambridge, Massachusetts.
„Este un fenomen cu totul nou pe care îl putem observa direct. Urmărim evoluţia stelară în timp real”.
Soarele nostru experimentează în mod regulat erupţii, prin care steaua eliberează părţi din atmosfera sa exterioară, cunoscută sub numele de coroană.
Dacă aceste erupţii solare lovesc câmpul magnetic al Pământul, pot avea un impact distructiv asupra telecomunicaţiilor, sateliţilor şi reţelelor de energie.
Dar erupţia de pe Betelgeuse a eliberat de peste 400 de miliarde de ori mai multă masă decât orice erupţie solară de la Soarele nostru, suficient pentru a eradica viaţa de pe o planetă din apropiere.
Pe măsură ce Betelgeuse îşi arde combustibilul în miezul său, steaua s-a umflat până la proporţii masive, devenind o supergigantă roşie. Betelgeuse are 1,6 miliarde de kilometri în diametru.
În cele din urmă, steaua va exploda într-o supernovă, un eveniment care ar putea fi vizibil pentru scurt timp de pe Pământ, chiar pe durata zilei. Între timp, vedeta stelară se confruntă cu nişte crize de furie. Estimările minime ale astronomilor arată că va exploda în următorii 100.000 ani, şi cel mai târziu, peste un milion de ani.
Cercetătorii vor avea acum şansa de a observa masa ejectată de o supergigantă roşie, folosind telescopul spaţial James Webb care ar putea dezvălui indicii suplimentare prin lumina infraroşie.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: ”Un nou pas important" în găsirea unui tratament pentru boala neuronilor motori. Medicamentul care poate întârzia progresia paraliziei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36