Suplimentele alimentare din plante pot provoca probleme cardiace persoanelor tinere

  • Cardiologii au descoperit că persoanele sub 30 de ani dezvoltă probleme cardiace din cauza consumului de suplimente pe bază de plante.
  • Suplimente comune, cum ar fi uleiul de peşte şi portocala amară, au fost legate de probleme cardiace.
  • Suplimentele pot conţine ingrediente neincluse pe etichetă şi riscante.
Urmărește
1879 afișări
Imaginea articolului Suplimentele alimentare din plante pot provoca probleme cardiace persoanelor tinere

Suplimentele alimentare din plante pot provoca probleme cardiace persoanelor tinere

Cardiologii trag un semnal de alarmă cu privire la suplimentele pe bază de plante, care le provoacă probleme cardiace pacienţilor lor tineri.

Dr. Danielle Belardo, cardiolog cu sediul în California, a declarat că cea mai frecventă cauză a aritmiei cardiace, sau a bătăilor neregulate ale inimii, care se prezintă la pacienţii ei de 20 şi ceva de ani, provine din consumul de suplimente pe bază de plante.
 
Belardo a spus că pacienţii ei vin luând ierburi precum portocala amară şi efedra, ambele legate de bătăile neregulate ale inimii în studii de caz şi cercetări clinice. 
 
Nu este întotdeauna simplu să se stabilească ce compus este vinovat, deoarece pacienţii lui Belardo iau adesea mai multe suplimente, iar tendinţa de a lua suplimente creşte mai repede decât pot ţine pasul cercetătorii. 
 
„Acest lucru se află la limita a ceea ce ştim în ceea ce priveşte suplimentele pe bază de plante şi aritmia", a declarat Belardo pentru Insider. „Din moment ce există o reglementare atât de slabă a formulării, purităţii şi eficacităţii acestor plante, nu avem o literatură solidă care să ne spună exact ce anume cauzează”.

Belardo nu este singurul medic care trage un semnal de alarmă

Dr. Martha Gulati, un cardiolog din California şi preşedinte ales al Societăţii Americane de Cardiologie Preventivă, se numără printre aceştia. Gulati a declarat pentru Insider că este îngrijorată de faptul că mulţi oameni cred în mod eronat că luarea de remedii "naturale" înseamnă că acestea sunt mai sigure decât pastilele fabricate în laborator. 
 
„Cred că acest lucru reflectă medicina alternativă în creştere şi, în esenţă, pseudoştiinţa în acest spaţiu", a spus Belardo.
 
După cum a menţionat Belardo, încercarea de a găsi dovezi care să susţină beneficiile sau riscurile unui supliment este dificilă. Există puţine studii solide pe care să ne bazăm, astfel încât majoritatea dovezilor pe care le avem vin sub forma unor studii de caz, cazuri individuale pe care medicii le raportează în reviste sau articole.
 
Insider a raportat cazuri în care pacienţii au ajuns la spital cu probleme grave de sănătate în urma consumului de suplimente de vitamine, plante şi hormoni.
 
Suplimentele care au fost legate de aritmie în cercetările publicate includ: 
 
Portocala amară, numită şi citris aurantium, a fost legată de aritmie, conform Belardo. National Institutes of Health recunoaşte că portocala amară ar putea provoca bătăi neregulate ale inimii, dar a spus că sunt necesare mai multe cercetări pentru a arăta o legătură directă.
 
Efedra şi alcaloizii efedrinei, compuşi pe care SUA i-a interzis în 2004 pentru că au provocat aritmie, atac de cord, accident vascular cerebral şi deces. Compusul încă apare în suplimente în ciuda interdicţiei. Un studiu de caz din 2021 al unui bărbat de 56 de ani cu aritmie a arătat că a luat o pastilă pe bază de plante care conţinea alcaloizi de efedrină.
 
Uleiul de peşte, luat în doză de un gram pe zi sau mai mult, ar putea creşte riscul unui tip de ritm cardiac neregulat numit fibrilaţie atrială, potrivit mai multor studii clinice. Gulati a spus că uleiul de peşte poate interacţiona, de asemenea, cu anticoagulantele pentru a provoca sângerări periculoase.

Există semne de întrebare cu privire la alte suplimente, cum ar fi ashwagandha, un arbust veşnic verde promovat de celebrităţi pentru reducerea percepută a stresului. Planta ar fi putut provoca aritmie în unele studii de caz, a spus Belardo, inclusiv un raport 2022 care a sugerat că planta a provocat aritmii la o femeie de 73 de ani. Afecţiunea cardiacă a încetat atunci când aceasta nu a mai luat ashwagandha. Cercetătorii nu au găsit o legătură între ashwagandha şi problemele cardiace în studiile clinice. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici