Suplimentele de zinc pot reduce cu până la 42% durata unei răceli

Suplimentele de zinc, administrate în doze suficient de mari, pot reduce cu până la 42% durata unei răceli, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Helsinki din Finlanda.

Urmărește
626 afișări
Imaginea articolului Suplimentele de zinc pot reduce cu până la 42% durata unei răceli

Suplimentele de zinc pot reduce cu până la 42% durata unei răceli (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit publicaţiei britanice Daily Mail, oamenii de ştiinţă s-au apropiat şi mai mult de obţinerea unui leac eficient contra răcelii comune, noua descoperire fiind posibilă în urma unei descoperiri realizate în mod întâmplător, în urmă cu 30 de ani, informează dailymail.co.uk.

Savanţii finlandezi au analizat rezultatele oferite de 13 teste clinice care cercetau capacitatea tabletelor de zinc de a lupta eficient contra răcelilor. Trei dintre aceste teste au evidenţiat faptul că dozele zilnice de acetat de zinc mai mari de 75 de miligrame reduc durata răcelii, în medie, cu 42%.

Alte cinci teste, realizate cu alte tipuri de săruri de zinc, administrate zilnic în concentraţii mai mari de 75 de miligrame, produc o scurtare a duratei răcelilor cu circa 20%. Totuşi, cinci teste realizate cu săruri de zinc, administrate însă în cantităţi mai mici de 75 de miligrame, nu au niciun efect.

Medicii nu au descoperit nicio dovadă a faptului că tabletele de zinc, care se dizolvă încet în cavitatea bucală, ar putea să cauzeze efecte negative pe termen lung.

Zincul este important pentru sistemul imunitar, iar carenţele de zinc cresc riscul de apariţie a infecţiilor.

Ipoteza potrivit căreia zincul ar putea fi eficient contra răcelii a fost emisă după o descoperire realizată în mod accidental, la începutul anilor 1980. Medicii au observat că răceala de care suferea o fată în vârstă de trei ani, bolnavă de leucemie, a dispărut după ce pacienta a primit o pilulă de zinc. Pacienta a preferat să o lase să se dizolve în cavitatea bucală, în loc să o înghită.

De atunci, multe studii au analizat efectul pe care îl are zincul asupra răcelilor comune, însă rezultatele au fost neconcludente.

Autorii noului studiu afirmă că aceste rezultate au fost neconcludente din cauza folosirii unor doze diferite de zinc.

Studiul, coordonat de medicul Harri Hemila de la Universitatea Helsinki din Finlanda, a fost publicat în Open Respiratory Medicine Journal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici