- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (20.03.2015, 15:49)
- Florin Badescu
Suprafaţa banchizei arctice din această iarnă, la cel mai scăzut nivel din istorie
Suprafaţa maximală a gheţurilor din zona Oceanului Arctic a înregistrat în acest an cel mai scăzut nivel al său pe timpul iernii de la debutul observaţiilor ştiinţifice din satelit, realizate pentru prima dată în 1979, au anunţat joi cercetătorii de la National Snow and Ice Data Center (NSIDC).
Urmărește
321 afișări
Suprafaţa banchizei arctice din această iarnă, la cel mai scăzut nivel din istorie
Suprafaţa banchizei arctice a atins în această iarnă nivelul maxim de 14,54 milioane de kilometri pătraţi pe 25 februarie, potrivit estimărilor preliminare, cu 1,1 milioane de kilometri pătraţi mai puţin decât media anuală de 15,64 milioane de kilometri pătraţi, măsurată între 1981 şi 2010, şi cu 130.000 de kilometri pătraţi mai puţin decât precedentul record de minim istoric, înregistrat în 2011, informează lemonde.fr.
În acest an, suprafaţa maximală acoperită cu gheaţă a fost înregistrată cu 15 zile mai devreme ca de obicei. În general, între 1981 şi 2010, maximul era atins de obicei pe 12 martie, precizează NSIDC.
Data la care se înregistrează suprafaţa maximă a banchizei arctice variază considerabil de la un an la altul - de la 24 februarie în 1996 cel mai devreme şi până la 2 aprilie 2010 cel mai târziu, au precizat cercetătorii americani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din prima zi de mandat, Trump semnează ordine executive cu consecințe majore: Începe deportarea în masă a imigranților, pune capăt dreptului la cetățenie prin naștere, grațiază inculpații de la Capitoliu. Ce alte decizii a luat Președintele SUA
-
Războiul din Ucraina, ziua 1063. UE intenţionează să elimine combustibilii fosili din Rusia / Erdogan intenţionează să discute cu Trump despre încetarea războiului Rusiei în Ucraina
-
Donald Trump a graţiat 1.500 de inculpaţi după asaltul Capitoliului din 2021
-
SUA ies din Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi din Acordul climatic de la Paris
Ţinând cont de variabilitatea suprafeţei acoperite cu gheaţă din această perioadă a anului, este posibil ca banchiza să continue să se extindă în următoarele două-trei săptămâni, au adăugat autorii acestui studiu. Totuşi, pare destul de improbabil ca în perioada următoarele să se producă o acumulare de gheaţă suficient de mare pentru a depăşi valoarea maximală înregistrată pe 25 februarie, estimează glaciologii.
Pe parcursul iernii 2014-2015, suprafaţa ocupată de gheaţa din Oceanul Arctic a crescut cu 9,91 milioane de kilometri pătraţi, o creştere net inferioară în comparaţie cu sezonul 2013-2014, care a cunoscut o creştere record. Slaba formare de gheaţă din această iarnă se explică, parţial, printr-o lună februarie ce a fost caracterizată de o evoluţie neobişnuită a jet-stream-ului arctic (curent de aer) care a determinat o încălzire a Arcticii pe coasta Oceanului Pacific, ce a antrenat apariţia unei banchize reduse în Marea Bering şi Okhotsk.
În timpul primelor două săptămâni din martie, temperaturile din întreaga zonă arctică, măsurate la câteva mii de metri altitudine, au fost cu câteva grade Celsius peste media din acelaşi interval precizat anterior, şi chiar cu 8-10 grade Celsius mai mari în Marea Barents, în norul Norvegiei.
Pentru organizaţia ecologistă World Wide Fund for Nature (WWF), "aceste date ar trebui să fie un semnal de alarmă".
"Încălzirea globală nu se va opri la cercul arctic şi fără o reducere drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră vom sfârşi prin a avea o climă complet diferită, imprevizibilă şi distrugătoare pentru ecosisteme şi pentru oameni", a declarat într-un comunicat Samantha Smith, coordonatoarea Biroului pentru climă şi energie din cadrul WWF. Ea a reamintit faptul că 2014 a fost anul cel mai cald de pe Terra de când oamenii de ştiinţă au început, în 1881, să efectueze măsurători de temperatură.
Citește pe alephnews.ro: Sondaj Avangarde: Care este intenția de vot a românilor în 2025 și în ce candidați au încredere pentru prezidențiale?
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum a început succesul lui Trump? Președintele și-a construit popularitatea prin afaceri, apariții TV regulate și expunere uriașă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
O mai ții minte pe Maria Olaru? Cum arată acum fosta campioană de la Sydney și prin ce dramă a trecut
CANCAN.RO
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mai mari cu 420 de lei, după indexarea din 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe