- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (23.04.2012, 13:47)
SURSA la care nu te aşteptai de GAZE CU EFECT DE SERĂ. Încălzirea globală, într-un cerc vicios
Suprafaţa Oceanului Arctic s-ar putea afla la originea emisiilor de metan, un important gaz cu efect de seră, potrivit unui studiu realizat de experţii în climă, publicat duminică în Nature Geoscience.
Urmărește
5554 afișări
SURSA la care nu te aşteptai de GAZE CU EFECT DE SERĂ. Încălzirea globală, într-un cerc vicios (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cu ocazia mai multor misiuni, cercetătorii au măsurat concentraţiile atmosferice de metan din teritoriile arctice de până la 82 de grade latitudine nordică.
Oamenii de ştiinţă au constatat concentraţii importante de metan în apropiere de suprafaţa oceanului, în special în zonele în care apar bucăţi de gheaţă.
Astfel, printr-un mecanism până acum necunoscut, apele de la suprafaţa Oceanului Arctic ar putea reprezenta o sursă importantă de metan, "potenţial sensibil la schimbările înregistrate la nivelul suprafeţei îngheţate a mării", au explicat autorii studiului, coordonat de Eric Kort de la Institutul de tehnologie din California (Caltech).
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Savanţii au constatat deja că metanul, captiv vreme de milioane de ani în permafrostul din Siberia şi din America de nord, "evadează" din sol atunci când temperaturile cresc. El contribuie astfel la încălzirea globală, care generează la rândul ei, ca într-un cerc vicios, o eliberare suplimentară de metan atmosferă.
Potrivit noului studiu, concentraţiile de metan de la suprafaţa apei oceanice din zonele nordice sunt asemănătoare celor de pe coastele Siberiei Orientale, în urma unei eroziuni a permafrostului.
Aceasta este pentru prima dată când s-a stabilit o contribuţie directă a metanului provenind din oceane, nu de pe continent, la latitudinile arctice, la încălzirea globală.
Mecanismul nu a fost deocamdată clarificat. Potrivit oamenilor de ştiinţă, este improbabil ca acest gaz să fi fost emis de sedimentele de pe platoul continental. În schimb, este posibil ca el să provină din anumiţi microbi (metanogeni) de la suprafaţa oceanului.
Metanul este cel mai important gaz cu efect de seră după dioxidul de carbon (CO2). Concentraţiile sale din atmosferă sunt relativ scăzute, însă metanul este de 20 de ori mai eficient decât gazul carbonic în ceea ce priveşte captarea căldurii solare.
Concentraţiile de metan au crescut rapid odată cu industrializarea care a urmat după Al Doilea Război Mondial, după care a urmat o perioadă de relativă stabilitate în anii '90, urmată recent de o nouă creştere.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:35
-
astăzi, 11:30
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România