Enzimă care previne cancerul mamar, identificată de japonezi
Enzima CHIP se regăseşte în mod natural în ţesutul sânului uman şi poate opri dezvoltarea cancerului mamar, prin degradarea proteinelor care alimentează tumoarea.
Pentru acest studiu, publicat în Nature Cell Biology, cercetătorii au injectat două tipuri de celule canceroase cobailor: unele care conţineau enzima CHIP, altele care nu o conţineau. Tumorile dezvoltate de cei din primul grup au fost mult mai mici, comparativ cu cele ale animalelor din cel de-al doilea grup, au constatat cercetătorii. Rezultate similare au fost obţinute şi în urma unui experiment paralel.
"Concluzia noastră este că proteina CHIP previne creşterea tumorilor mamare şi dezvoltarea metastazei", a spus Junn Yanagisawa, unul dintre membrii echipei de cercetători.
"În tratamentul împotriva tumorilor la sân, măsurarea nivelului proteinei CHIP poate fi o sursă valoroasă de informaţii. Mai mult decât atât, elaborarea unei noi terapii care determină creşterea nivelului proteinei în sânge ar putea ajuta la eliminarea tumorilor mamare", a adăugat aceasta.
Cancerul la sân este cea mai comună formă de cancer după cel pulmonar, fiind responsabil, anual, de decesul a aproximativ 500.000 de persoane la nivel mondial.