- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (13.11.2009, 19:23)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ţânţari modificaţi genetic, folosiţi în lupta contra malariei
Primii ţânţari modificaţi genetic, al căror organism distruge parazitul vinovat de declanşarea malariei, Plasmodium falciparum, ce se dezvoltă de regulă în corpul acestor insecte, au fost creaţi de cercetătorii americani.
Urmărește
56 afișări
Ţânţari modificaţi genetic, folosiţi în lupta contra malariei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Aceştia sunt primii ţânţari modificaţi genetic pentru a fi rezistenţi la parazitul Plasmodium, graţie unei transformări a sistemului lor imunitar", a declarat George Dimopoulos, profesor de microbiologie moleculară şi de imunologie la Institutul de cercetări asupra malariei (JHMRI) de la Universitatea John Hopkins din Baltimore, coordonatorul acestui experiment.
Peste 300 de milioane de noi cazuri de malarie sunt diagnosticate în fiecare an în lume şi aproape un milion de persoane mor din cauza acestei maladii, victimele fiind în special copii şi bebeluşi din Africa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Cercetătorii americani au creat două grupuri de ţânţari modificaţi genetic. În primul grup, gena care provoacă distrugerea Plasmodium falciparum de către sistemul imunitar al insectei a fost activată în ţesuturile intestinale, unde parazitul se instalase la început.
În al doilea grup de ţânţari, modificarea genetică a determinat activarea sistemului imunitar împotriva parazitului la nivelul unui anumit organ al ţânţarului care îndeplineşte funcţia de ficat.
Geneticienii de la John Hopkins încearcă în prezent să obţină un ţânţar modificat genetic al cărui sistem imunitar să intervină la nivelul ambelor organe.
Însă depistarea acestor gene în populaţiile de ţânţari din natură s-a dovedit a fi foarte dificilă, în special în absenţa reproducerii încrucişate dintre diferitele specii de insecte purtătoare ale parazitului.
Pentru a remedia acest neajuns, cercetătorii încearcă să modifice genetic o anumită bacterie care trăieşte în mod natural în intestinul ţânţarului, pentru ca aceasta să secrete o substanţă fatală pentru parazitul Plasmodium, însă nu şi pentru aceste insecte.
Această abordare prezintă un avantaj considerabil: este mult mai uşoară cultivarea a vaste cantităţi de bacterii modificate genetic decât reproducerea unor "armate" de ţânţari modificaţi genetic.
Cercetătorii lucrează în prezent la conceperea a diverse tehnici pentru diseminarea bacteriilor în populaţiile de ţânţari din natură. Totuşi, tehnicile de modificare genetică a vectorului malariei, deşi promiţătoare în combaterea acestei maladii, nu sunt suficiente. Cercetătorii americani consideră că vor avea nevoie de multe alte "arme" pentru a învinge malaria.
În anumite regiuni, un anumit vaccin - mai mulţi candidaţi făcând subiectul unor teste clinice - ar putea fi mai eficient, în timp ce în zonele mai izolate, alte tehnici cu costuri mai mici ar putea reprezenta soluţii mai bine adaptate.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36