Tânţarii si bolile grave trasmise de ei avansează an cu an spre Europa. Schimbările climatice vor face ca boli ca malarie, dengue, şi Zika să ajungă tot mai la nord

Companiile de dezinsecţie dezvoltă metode de combatere a numărului tot mai mare de ţânţari care, ca urmare a schimbărilor climatice, transportă în noi zone ale lumii boli care pun în pericol viaţa, cum ar fi malaria şi febra dengue.

Urmărește
354 afișări
Imaginea articolului Tânţarii si bolile grave trasmise de ei avansează an cu an spre Europa. Schimbările climatice vor face ca boli ca malarie, dengue, şi Zika să ajungă tot mai la nord

Tânţarii si bolile grave trasmise de ei avansează an cu an spre Europa. Schimbările climatice vor face ca boli ca malarie, dengue, şi Zika să ajungă tot mai la nord

Creşterea temperaturilor a dus la răspândirea bolilor transmise de ţânţari la latitudini mai mari şi în zone din lumea dezvoltată în care acestea nu erau răspândite anterior.

Transmiterea locală a virusului dengue a fost raportată în mai multe ţări europene, inclusiv în Franţa, Spania, Croaţia şi Italia, precum şi în unele părţi din SUA şi Japonia, scrie Financial Times.

Rentokil Initial, cel mai mare furnizor de servicii de combatere a dăunătorilor din lume, a instalat recent o "cameră de sânge" în centrul său de inovare din Marea Britanie pentru a studia comportamentul ţânţarilor şi al altor insecte, ceea ce "va contribui la cunoştinţele şi expertiza noastră în anii următori", a declarat directorul executiv Andy Ransom.

"În Europa, tendinţa actuală este de a vedea cum Aedes albopictus [ţânţarul tigru asiatic] se deplasează spre nord, în principal în Italia, sudul Franţei şi Spania", a spus Ransom. Ţânţarul tigru asiatic este un vector de transmitere a mai multor agenţi patogeni, inclusiv dengue, febra galbenă, Zika şi chikungunya.

Rentokil Initial, cel mai mare furnizor de servicii de combatere a dăunătorilor din lume, preconizează că piaţa globală de combatere a ţânţarilor se va extinde de la 1,6 miliarde de dolari în 2021 la 2,1 miliarde de dolari până în 2026, o rată de creştere anuală compusă estimată la 5,8%.

Vector Disease Control International a avertizat că bolile răspândite de ţânţari şi căpuşe "se află în fruntea preocupărilor tot mai mari legate de schimbările climatice".

Wellcome Trust, o fundaţie caritabilă de cercetare în domeniul sănătăţii, a declarat că se aşteaptă ca, până în 2050, ţânţarii purtători de boli să ajungă la cu până la 500 de milioane de persoane mai mult decât în prezent. A estimat că, până în 2080, peste 1 miliard de persoane vor fi expuse riscului de malarie, dengue, Zika, chikungunya şi multe alte boli. Fundaţia a declarat că dezvoltă o bază de date cu sursă deschisă pentru a urmări aceste boli infecţioase sensibile la schimbările climatice.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici