Târgu Mureş: Banca de celule şi ţesuturi ar putea fi gata până la mijlocul acestui an

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Ovidiu Butuc, a anunţat, joi, că proiectul privind înfiinţarea unei bănci de celule şi ţesuturi ar putea fi terminat până la mijlocul acestui an, cel privind Centrul de Transplant Hepatic şi Renal necesitând mai mult timp.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Târgu Mureş: Banca de celule şi ţesuturi ar putea fi gata până la mijlocul acestui an

Banca de celule şi ţesuturi de la Târgu Mureş ar putea fi gata până la mijlocul acestui an (Imagine: Mediafax Foto)

Butuc a afirmat, într-o conferinţă de presă, că Laboratorul de Medicină Nucleară a fost modernizat, iar în programul de creştere a performanţei şi calităţii serviciilor medicale de la spital a inclus şi proiectele referitoare la înfiinţarea băncii de celule şi ţesuturi şi a unui Centru de Transplant Hepatic şi Renal.

"Este clar că o unitate atât de mare ca SCJU nu poate face faţă provocărilor decât dacă are sisteme medicale performante, care să răspundă aşteptărilor pacienţilor. Laboratorul de Medicină Nucleară face diagnosticul la o gamă foarte mare de specialităţi, începând de la afecţiunile interne până la cele neurochirurgicale şi, mai mult decât atât, indică, mai ales pe partea de endocrinologie, exact locul afecţiunii şi ceea ce se întâmplă la acel nivel. Deci din punctul de vedere al medicului curant, al medicului practician, va fi un diagnostic mult mai corect, în proporţie de 90 şi 100 la sută", a spus Butuc.

Acesta a anunţat că preconizează ca banca de celule şi ţesuturi de la Târgu Mureş să fie gata până cel mai târziu la mijlocul anului, acesta fiind primul pas în începerea proiectului Centrului Universitar Integrat de Transplant Hepato-Renal, care ar costa, potrivit estimărilor, între cinci şi zece milioane de euro.

Centrul ar urma să deservească mai multe judeţe din zonă şi va răspunde numărului tot mai mare de solicitări pentru transplanturi hepatice şi renale, a arătat Butuc.

"Înfiinţarea Centrului de Transplant Hepatic şi Renal va necesita mai mult timp. Ceea ce am discutat cu profesioniştii din sistem este că, într-adevăr, vom putea să facem un transplant hepatic anul acesta, dar nu în cadrul unui centru regional de transplant hepatic, ci, să zicem, ca un act medical de premieră în Târgu Mureş, urmând ca probabil în doi ani să avem aici, la Târgu Mureş, un centru integrat, de transplant hepatic şi renal", a spus Butuc.

El a precizat că investiţiile preconizate vor fi făcute din trei surse de finanţare, din fonduri rambursabile şi nerambursabile care pot fi accesate de la Banca Mondială şi din programele europene, dar şi din fondul de dezvoltare al spitalului, fondurile pe care le alocă în mod constant Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean Mureş.

Proiectul de înfiinţare a băncii de celule şi ţesuturi a fost anunţat în luna mai a anului trecut, instituţia de la Târgu Mureş urmând să facă parte dintr-un program care prevede înfiinţarea unor astfel de bănci de celule şi ţesuturi în Bucureşti, Timişoara, Iaşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici