- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (05.07.2009, 17:51)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tehnicile motivaţionale, nefolositoare în cazul persoanelor cu o imagine de sine deficitară
Tehnicile motivaţionale bazate pe repetarea unor afirmaţii pozitive despre sine pot avea efecte contrare în cazul persoanelor cu o imagine de sine deficitară, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii canadieni, informează BBC News.
Urmărește
141 afișări
Tehnicile motivaţionale, nefolositoare în cazul persoanelor cu o imagine de sine deficitară (Imagine: Dragoş Cristescu/Mediafax Foto)
Cercetătorii canadieni au descoperit că personele cu o imagine de sine deficitară se simt mai rău după ce repetă afirmaţiile pozitive folosite în tehnicile de motivare, acestea funcţionând mai degrabă în cazul celor care au o imagine de sine puternică.
Studiul va fi publicat în Jurnalul de Psihologie. Rezultatele sale converg cu teoria unui psiholog britanic care a arătat că imaginea de sine se construieşte din dovezi reale din propria viaţă, mai degrabă decât din tehnici de autosugestie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Astfel, repetarea unor afirmaţii pozitive despre sine îi ajută pe cei care au o doză de încredere în sine foarte mare, dar are efect de bumerang asupra celorlalţi pentru că le provoacă disonanţă cognitivă.
Potrivit rezultatelor testelor făcute de psihologii de la Universitatea Waterloo şi Universitatea New Brunswick, persoanele cu o imagine de sine precară au o dispoziţie mai bună dacă li se permite să aibă gânduri negative despre sine, decât atunci când li se cere să se concentreze doar pe afirmaţii pozitive.
Simon Delsthorpe, psiholog la centrul de consiliere Bradford District Care Trust şi purtător de cuvânt la Societatea Britanică de Psihologie a arătat că respectul de sine se bazează pe evaluarea unor indicatori ai vieţii reale, care construiesc încrederea - mai degrabă decât pe tehnici care declamă că lucrurile sunt mai bune decât sunt de fapt în realitate.
"Este firesc să fie mai uşor să spui «eu sunt bine» şi să crezi afirmaţiile de acceptare de sine dacă lucrurile din viaţa reală confirmă această realitate. Dacă însă relaţiile cu părinţii sunt tensionate, persoana are puţini prieteni, nu este angajată sau nu se simte confortabil cu aspectul fizic, aceste afirmaţii nu ajută, determinând refulări mai degrabă, decât creşterea respectului de sine", a concluzionat psihologul.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe