Tehnologie folosită la scanarea mumiilor egiptene, într-un spital bucureştean

Aparatul Philips Brilliance iCT cu 256 de canale, folosit de cercetătorii de la Universitatea din Chicago pentru a scana o mumie egipteană conservată perfect, cu ajutorul tehnologiei de scanare în tomografie computerizată, este disponibil şi în România, la Spitalul Militar Central din Bucureşti.

Urmărește
203 afișări
Imaginea articolului Tehnologie folosită la scanarea mumiilor egiptene, într-un spital bucureştean

Tehnologie folosită la scanarea mumiilor egiptene, într-un spital bucureştean (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui comunicat, sarcofagul de lemn, bogat decorat, folosit de cercetători, aparţine unei femei egiptene în vârstă de 30 de ani, pe nume Meresamun, preoteasă într-un templu din Teba, care a trăit în jurul anului 800 i.H. Deşi se află de peste 80 ani în custodia Muzeului Oriental al Universităţii din Chicago, curatorii de aici au fost reticenţi în a deschide sarcofagul pentru a examina mumia, deoarece nu dispuneau de tehnologia necesară de investigaţie care să nu distrugă frumoasele decoraţii.

Folosind un computer tomograf Philips Brilliance iCT cu 256 de canale, care foloseşte cele mai performante tehnologii de tomografie computerizată - folosite, în general, pentru a îmbunătăţi viaţa pacienţilor prin diagnosticare şi tratare corectă - cercetătorii au putut arăta imagini cu această mumie.

Astfel, cercetătorii au putut crea fotografii 3D detaliate, foarte performante, fără a expune relicva unor factori care să afecteze starea acesteia de conservare.

"Este absolut uluitor să putem studia atât de detaliat mumia, fără să o scoatem din sarcofag. Este ca şi cum am avea ochi cu raze X pentru a putea vedea înăuntru", a declarat Emily Teeter, Ph.D, egiptolog a Institutul Oriental al Universităţii din Chicago.

"Tehnologia iCT permite surprinderea unor detalii anatomice uluitoare în doar câteva secunde. Imaginile obţinute ne-au tăiat respiraţia chiar şi nouă, cercetătorilor. Am putut vizualiza elemente foarte subtile precum: dentiţia perfectă, fără nicio carie, o imagine clară asupra inciziei prin care s-a făcut mumificarea, indicaţii precise asupra vârstei femeii în momentul decesului – lucruri imposibil de aflat la prima serie de scanări, realizate cu un computer tomograf obişnuit, în 1991", spune şi Michael W. Vannier, M.D., profesor de Radiologie al Universităţii din Chicago.

Detalii legate de viaţa femeii mumificate, precum şi a stării ei perfecte de sănătate, aşa cum sunt dezvăluite de imaginile CT, fac obiectul expoziţiei "Viaţa lui Meresamun: preoteasa din templul egiptean", deschisă până pe 18 octombrie la Muzeul Oriental al Universităţii din Chicago.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici