- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (14.06.2009, 20:28)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Telescopul Herschel şi-a deschis "ochii"
Telescopul european Herschel, care a costat un miliard de euro şi a fost lansat în mai, a făcut un pas important în evoluţia sa, deschizând trapa care asigura protecţia instrumentelor sale, ceea ce a permis luminii să intre în interiorul său pentru prima oară, informează BBC News Online.
Urmărește
19 afișări
Telescopul Herschel şi-a deschis "ochii"
Procedura de deschidere a trapei de protecţie a permis luminii colectate de oglinda de 3,5 metri a telescopului să intre în camera extrem de rece a instrumentelor - criostat - pentru prima oară.
Misiunea telescopului este să studieze modul în care se formează stelele şi galaxiile şi să analizeze evoluţia acestora.
Comanda trimisă duminică, de activare a celor două mecanisme pirotehnice în vederea înlăturării trapei de protecţie, a fost momentul cheie a misiunii European Space Agency (ESA), după lansarea telescopului, care a avut loc pe 14 mai.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
"Aveam nevoie ca trapa să fie deschisă, altfel nu putem observa cerul, motiv pentru care evenimentul este extrem de important", a declarat profesorul Matt Griffin, care manevrează SPIRE, unul dintre cele trei instrumente aflate în interiorul criostatului.
Ştirea deschiderii trapei telescopului a fost dată în mijlocul unui show aerian la Paris, eveniment important în calendarul spaţial, când ESA şi industria spaţială îşi celebrează împreună realizările.
O machetă a Herschel ocupă cea mai mare parte a pavilionului ESA de la show-ul din Paris şi poate fi văzută de public până pe 19 iunie.
Oamenii de ştiinţă au subliniat că va mai dura o vreme până se vor recepţiona primele imagini luminoase de la telescop, în condiţiile în care Herschel este abia la jumătatea fazei de verificări şi vor mai trece câteva săptămâni până ce va fi complet operaţional.
Herschel este sensibil la lumina intensă, emisă pe unde lungi. Acest lucru îi va permite să "vadă" dincolo de praful care afectează razele de lumină vizibilă şi să analize locuri cu temperaturi extrem de scăzute şi diverse obiecte din Univers, de la norii care semnalează naşterea de noi stele până la cometele de gheaţă care apar departe în sistemul nostru solar.
Pentru ca telescopul să vadă aceste fenomene, are nevoie ca propria sa temperatură să fie foarte scăzută. De aceea, în interiorul său este folosit helium superfluid, care aduce instrumentele la o temperatură aproape de zero absolut (-273C).
Timp de aproape doi ani, instrumentele au fost închise în cadrul criostatului pentru a menţine răceala şi pentru a le proteja de contaminare. Abia acum, la o lună după lansarea misiunii, responsabilii ESA au considerat că este sigur să deschidă trapa de protecţie.
"Orice este lansat în spaţiu păstrează vapori de apă şi alţi agenţi de contaminare variaţi - gaze volatile - absorbite în materialele sale. În spaţiu însă, apa şi aceste substanţe volatile sunt eliminate treptat în vid", a explicat Griffin.
"Este vorba de o necesitate să aşteptăm să se elimine posibilii agenţi de contaminare şi să ne asigurăm că ei nu pătrund în interiorul criostatului, unde ar putea cauza o condensare a instrumentelor", a adăugat el.
Herschel a parsurs deja 90% din distanţa spre o poziţie de observare, numită Lagrange L2, aflată la circa 1,5 de milioane de kilometri distanţă de Terra.
Telescopul Herschel a fost lansat în spaţiu cu ajutorul unei rachete Ariane 5, în luna mai, şi este programat să vadă Universul în raze infraroşii. Oglinda cu care este dotat telescopul este cea mai mare trimisă vreodată în spaţiu.
În plus, Herschel are capacitatea de a analiza nori de gaz şi de praf pentru a stabili cum s-au născut stelele şi va investiga modul în care au evoluat galaxiile de-a lungul timpului. Misiunea sa se va finaliza în momentul în care heliumul superfluid care menţine răceala instrumentelor se va evapora.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe