Telescopul denumit Euclid, un instrument al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) numit după matematicianul grec antic, cunoscut drept „părintele geometriei”, a fost introdus în compartimentul de încărcare al unei rachete Falcon 9 pregătită să decoleze în jurul orei 11 a.m. EDT (1500 GMT) de la Staţia Forţelor Spaţiale Cape Canaveral.
Se aşteaptă ca noile informaţii obţinute în urma acestei misiuni de 1,4 miliarde de dolari, proiectată să dureze cel puţin şase ani, să transforme astrofizica şi, probabil, înţelegerea naturii gravitaţiei.
Dacă totul decurge conform planului, Euclid va fi eliberat după o scurtă călătorie în spaţiu pentru o călătorie de o lună până la destinaţia sa pe orbita solară, la aproape 1,6 milioane de km de Pământ – o poziţie de stabilitate gravitaţională între Pământ şi Soare, numită Punctul Lagrange 2, sau L2.
De acolo, Euclid este conceput pentru a explora evoluţia a ceea ce astrofizicienii numesc „universul întunecat”, folosind un telescop cu unghi larg pentru a examina galaxiile aflate la o distanţă de până la 10 miliarde de ani lumină de Pământ, dincolo de galaxia noastră, Calea Lactee.
Nava spaţială de 2 tone este, de asemenea, echipată cu instrumente concepute pentru a măsura intensitatea şi spectrul de lumină infraroşie de la aceste galaxii într-un mod care va determina cu precizie distanţele acestora.
Misiunea se concentrează asupra a două componente fundamentale ale universului întunecat. Una este materia întunecată, invizibilă, dar influentă din punct de vedere teoretic, eşafodajul cosmic despre care se crede că dă formă şi textură cosmosului. Cealaltă este energia întunecată, o forţă la fel de enigmatică despre care se crede că explică de ce expansiunea universului, aşa cum au aflat oamenii de ştiinţă în anii 1990, a fost de mult timp accelerată.
Posibilităţile misiunii sunt reflectate de enormitatea cercetării lui Euclid. Oamenii de ştiinţă estimează că energia întunecată şi materia întunecată alcătuiesc împreună 95% din cosmos, în timp ce materia obişnuită pe care o putem vedea reprezintă doar 5%.