Telescopul spaţial Hubble a descoperit al patrulea satelit al lui Pluto - FOTO

Telescopul spaţial Hubble a descoperit un satelit de mici dimensiuni care orbitează în jurul planetei pitice Pluto, au anunţat miercuri reprezentanţii NASA. Hubble se afla în căutarea unor inele în jurul lui Pluto, aflată la marginea sistemului nostru solar, în momentul în care a descoperit P4 - numele provizoriu pentru satelitul găsit recent.

Urmărește
907 afișări
Imaginea articolului Telescopul spaţial Hubble a descoperit al patrulea satelit al lui Pluto - FOTO

Telescopul spaţial Hubble a descoperit al patrulea satelit al lui Pluto (Imagine: www.nasa.gov)

Cu un diametru cuprins în intervalul 12-32 de kilometri, P4 este cel mai mic dintre cei patru sateliţi ai lui Pluto, au declarat experţii NASA.

Charon, cel mai mare dintre sateliţii lui Pluto, are un diametru de 1.043 de kilometri, iar ceilalţi doi sateliţi, Nix şi Hydra, au diametre cuprinse în intervalul 32-112 kilometri.

Descoperirea a fost făcută de Mark Showalter, de la SETI Institute din Mountain View (California), coordonatorul acestui program spaţial.

Observaţiile făcute de Hubble sunt incluse într-un program ce sprijină misiunea New Horizons iniţiată de NASA, care speră să aibă "o întâlnire" cu Pluto şi sateliţii săi în 2015.

P4 se află între orbitele Nix şi Hydra, ambii sateliţi fiind descoperiţi cu ajutorul lui Hubble în 2005. Charon a fost descoperit în 1978, de U.S. Naval Observatory.

Cercetătorii cred că toţi cei patru sateliţi ai lui Pluto s-au format atunci când Pluto şi un alt corp ceresc de mărimea unei planete s-au ciocnit, în primii ani din istoria sistemului nostru solar. Luna, satelitul Terrei, ar fi putut să se fi format în acelaşi fel.

P4 a fost văzut pentru prima dată într-o fotografie realizată de Hubble pe 28 iunie, iar existenţa lui a fost confirmată pe baza altor fotografii realizate de Hubble, pe 3 iulie şi 18 iulie.

Iniţial considerată planeta cea mai îndepărtată de Soare, Pluto a fost clasată în categoria "planetelor pitice" de către Uniunea Internaţională a Astronomilor, în 2006, reducând astfel la opt numărul planetelor din sistemul nostru solar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici