- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (24.04.2015, 12:13)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Telescopul spaţial Hubble împlineşte astăzi 25 de ani. IMAGINEA spectaculoasă publicată cu această ocazie
Telescopul spaţial Hubble împlineşte, vineri, 25 de ani de la lansarea sa în spaţiu şi a marcat această aniversare specială printr-o fotografie spectaculoasă, ce prezintă un grup de stele tinere care strălucesc puternic într-un nor dens de praf şi gaze cosmice.
Urmărește
1273 afișări
Roiul stelar din această imagine, denumit "Westerlund 2", se află la o distanţă de 20.000 de ani-lumină de Terra, în constelaţia Carina, informează bbc.com.
Telescopul Hubble a fost lansat de naveta spaţială americană Discovery pe 24 aprilie 1990.
Inginerii americani de la NASA intenţionează să opereze acest telescop spaţial pentru încă cinci ani.
"Nici chiar cea mai optimistă persoană cu care am fi stat de vorbă în 1990 nu ar fi putut să prezică gradul în care Hubble va rescrie manualele noastre de astrofizică şi de ştiinţe planetare", a declarat Charles Bolden, administratorul general al NASA.
"Un sfert de secol mai târziu, Hubble a schimbat fundamental felul nostru de a înţelege Universul şi locul pe care îl ocupăm în el", a adăugat oficialul american.
O mică defecţiune apărută la oglinda principală a telescopului a apărut la scurt timp după lansare şi a afectat calitatea imaginilor transmise de Hubble.
Defecţiunea a fost remediată prin intermediul unei misiuni pe oribită ce a fost efectuată de astronauţii americani în 1993.
După alte patru misiuni de întreţinere, Hubble are în prezent o stare de "sănătate" excelentă şi este din punct de vedere tehnic mult mai performant decât atunci când a fost plasat iniţial pe orbită.
NASA nu a mai programat nicio misiune de întreţinere şi actualizare a telescopului, însă ultima analiză ce vizează durata de funcţionare a lui Hubble a generat rezultate încurajatoare.
Hubble a avut o contribuţie decisivă la dezvoltarea ştiinţei. Înainte de lansarea lui, astronomii nu ştiau dacă vârsta Universului era de 10 miliarde de ani sau de 20 de miliarde de ani. Observaţiile făcute de Hubble asupra unor stele străvechi au dus la micşorarea acestui interval şi, pe baza datelor transmise de el, savanţii au ajuns la concluzia că Universul a apărut în urmă cu exact 13,8 miliarde de ani.
Hubble a contribuit, de asemenea, la stabilirea faptului că Universul se află într-o expansiune accelerată şi a furnizat dovezi ale existenţei unor găuri negre supermasive în centrul galaxiilor.
Totodată, Hubble a făcut istorie prin intermediul programului său intitulat "Deep Field", creat pentru a observa cele mai îndepărtate galaxii şi structuri care s-au format în Univers.
Pe de altă parte, prin programul "Frontier Fields", telescopul Hubble analizează în prezent şase roiuri galactice uriaşe, formate la doar câteva sute de milioane de ani după Big Bang.
Succesorul lui Hubble, telescopul spaţial James Webb, care va avea dimensiuni mult mai mari şi va fi înzestrat cu echipamente de ultimă generaţie, va fi lansat în 2018.
Citeşte şi:
Telescopul Hubble împlineşte 25 de ani de funcţionare în spaţiu. GALERIE FOTO cu unele dintre cele mai frumoase imagini obţinute de telescop
Citește pe alephnews.ro: O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tu cum păstrezi spiritul Crăciunului? Liana Nica: „Privește-ți interiorul ca pe un brad pe care îl împodobești cu emoții bune”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe