Telescopul spaţial James Webb de la NASA surprinde prima sa imagine cu Uranus

Telescopul spaţial James Webb (JWST) de la NASA a surprins prima sa fotografie cu Uranus, dezvăluind inele strălucitoare invizibile în jurul gigantului de gheaţă şi a celor 27 de luni ale sale.

Urmărește
3217 afișări
Imaginea articolului Telescopul spaţial James Webb de la NASA surprinde prima sa imagine cu Uranus

Sursa foto: Twitter

Telescopul de 10 miliarde de dolari a capturat 11 dintre cele 13 inele ale planetei în noua imagine, care sunt atât de strălucitoare încât par să se amestece într-o buclă iluminată.
 
Astronomii sunt, de asemenea, uimiţi de puterea lui JWST, deoarece a spart cele mai slabe inele de praf care nu au fost descoperite până la zborul din 1986 al Voyager 2.
 
Inelele principale sunt făcute din bolovani de gheaţă care se întind pe câţiva metri, în timp ce celelalte sunt în principal din bucăţi de gheaţă întunecate de pietre, potrivit DailyMail.  
 
Inelele sunt subţiri, înguste şi întunecate în comparaţie cu cele ale altor planete, cum ar fi Saturn.
 
Webb a surprins, de asemenea, multe dintre cele 27 de luni cunoscute ale lui Uranus, dintre care majoritatea sunt prea mici şi slabe pentru a fi văzute în imagine, dar şase cele mai strălucitoare sunt identificate în imaginea wide-view, care a fost o expunere de doar 12 minute.
 
Uranus are o nuanţă uimitoare de albastru cauzată de un strat gros de ceaţă din atmosfera sa.
 
Cercetătorii conduşi de Universitatea din Oxford l-au numit stratul Aerosol-2, despre care au spus că ar părea albicios la lungimile de undă vizibile.
 
Acesta iluminează aspectul celei de-a şaptea planete faţă de soare, similar cu modul în care hârtia de calc peste o imagine face culorile vibrante să pară mai lăptoase.
 
Imaginea lui JWST a fost surprinsă prin intermediul camerei sale cu infraroşu (NIRCam) care captează lumina de la marginea vizibilului prin intervalul de infraroşu apropiat al spectrului electromagnetic.
 
„Când Voyager 2 a surprins Uranus, camera sa a arătat o minge albastru-verde aproape lipsită de caracteristici în lungimi de undă vizibile”, a transmis Agenţia Spaţială Europeană (ESA) într-o declaraţie.
 
„Cu lungimile de undă în infraroşu şi sensibilitatea suplimentară a lui Webb, vedem mai multe detalii, arătând cât de dinamică este cu adevărat atmosfera lui Uranus”.
 
Imaginea evidenţiază, de asemenea, calota polară unică a lui Uranus, care apare atunci când polul intră direct în legătură cu soarele vara şi apoi dispare toamna.
 
„Webb a dezvăluit un aspect surprinzător al calotei polare: o strălucire subtilă îmbunătăţită în centrul calotei”, a spus ESA.
 
„Sensibilitatea şi lungimile de undă mai mari ale lui Webb ar putea fi motivul pentru care putem vedea această caracteristică polară îmbunătăţită a lui Uranus atunci când nu a fost văzută cu alte telescoape puternice precum NASA/ESA şi Observatorul Keck al NASA”.
 
Există, de asemenea, un nor strălucitor la marginea calotei polare şi un al doilea în regiunea de sud, care sunt tipice pentru Uranus în lungimi de undă în infraroşu şi probabil sunt conectate cu activitatea furtunilor.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici