- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (07.04.2023, 08:03)
- Ana Cohut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Telescopul spaţial James Webb de la NASA surprinde prima sa imagine cu Uranus
Telescopul spaţial James Webb (JWST) de la NASA a surprins prima sa fotografie cu Uranus, dezvăluind inele strălucitoare invizibile în jurul gigantului de gheaţă şi a celor 27 de luni ale sale.
Urmărește
3217 afișări
Sursa foto: Twitter
Telescopul de 10 miliarde de dolari a capturat 11 dintre cele 13 inele ale planetei în noua imagine, care sunt atât de strălucitoare încât par să se amestece într-o buclă iluminată.
Astronomii sunt, de asemenea, uimiţi de puterea lui JWST, deoarece a spart cele mai slabe inele de praf care nu au fost descoperite până la zborul din 1986 al Voyager 2.
Inelele principale sunt făcute din bolovani de gheaţă care se întind pe câţiva metri, în timp ce celelalte sunt în principal din bucăţi de gheaţă întunecate de pietre, potrivit DailyMail.
Inelele sunt subţiri, înguste şi întunecate în comparaţie cu cele ale altor planete, cum ar fi Saturn.
Webb a surprins, de asemenea, multe dintre cele 27 de luni cunoscute ale lui Uranus, dintre care majoritatea sunt prea mici şi slabe pentru a fi văzute în imagine, dar şase cele mai strălucitoare sunt identificate în imaginea wide-view, care a fost o expunere de doar 12 minute.
Uranus are o nuanţă uimitoare de albastru cauzată de un strat gros de ceaţă din atmosfera sa.
Cercetătorii conduşi de Universitatea din Oxford l-au numit stratul Aerosol-2, despre care au spus că ar părea albicios la lungimile de undă vizibile.
Acesta iluminează aspectul celei de-a şaptea planete faţă de soare, similar cu modul în care hârtia de calc peste o imagine face culorile vibrante să pară mai lăptoase.
Imaginea lui JWST a fost surprinsă prin intermediul camerei sale cu infraroşu (NIRCam) care captează lumina de la marginea vizibilului prin intervalul de infraroşu apropiat al spectrului electromagnetic.
„Când Voyager 2 a surprins Uranus, camera sa a arătat o minge albastru-verde aproape lipsită de caracteristici în lungimi de undă vizibile”, a transmis Agenţia Spaţială Europeană (ESA) într-o declaraţie.
„Cu lungimile de undă în infraroşu şi sensibilitatea suplimentară a lui Webb, vedem mai multe detalii, arătând cât de dinamică este cu adevărat atmosfera lui Uranus”.
Imaginea evidenţiază, de asemenea, calota polară unică a lui Uranus, care apare atunci când polul intră direct în legătură cu soarele vara şi apoi dispare toamna.
„Webb a dezvăluit un aspect surprinzător al calotei polare: o strălucire subtilă îmbunătăţită în centrul calotei”, a spus ESA.
„Sensibilitatea şi lungimile de undă mai mari ale lui Webb ar putea fi motivul pentru care putem vedea această caracteristică polară îmbunătăţită a lui Uranus atunci când nu a fost văzută cu alte telescoape puternice precum NASA/ESA şi Observatorul Keck al NASA”.
Există, de asemenea, un nor strălucitor la marginea calotei polare şi un al doilea în regiunea de sud, care sunt tipice pentru Uranus în lungimi de undă în infraroşu şi probabil sunt conectate cu activitatea furtunilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe