Telescopul spaţial Kepler, care caută exoplanete, s-a defectat

Kepler, telescopul spaţial american aflat în căutarea de exoplanete, este "paralizat" din cauza unei defecţiuni tehnice care ar putea conduce la sfârşitul prematur al misiunii sale de patru ani, a anunţat miercuri NASA.

Urmărește
307 afișări
Imaginea articolului Telescopul spaţial Kepler, care caută exoplanete, s-a defectat

Telescopul spaţial Kepler, care caută exoplanete, s-a defectat (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Kepler a rămas blocat din cauza defectării unui mecanism care permite telescopului să se orienteze spre o direcţie dată de pe bolta cerească, a precizat John Grunsfeld, directorul departamentului ştiinţific al agenţiei spaţiale americane, într-o conferinţă de presă telefonică.

"Telescopul a fost pus în modul de funcţionare de siguranţă" pentru a ne asigura că panourile solare să fie orientate spre Soare pentru a reîncărca bateriile şi pentru a continua comunicarea cu Terra, a adăugat el.

Inginerii americani au constatat săptămâna trecută că giroscopul lui Kepler nu se mai mişca, în ciuda comenzilor trimise de la sol. Aceeaşi problemă a apărut în iulie 2012 cu un alt giroscop al telescopului Kepler, care a încetat să mai funcţioneze.

"Din păcate, Kepler nu se află într-un loc în care putem să trimitem astronauţi" pentru a-l repara, a adăugat el, explicând că inginerii de la NASA "examinează datele cu foarte mare atenţie (...) pentru a vedea dacă este posibil să reluăm activităţile ştiinţifice ale telescopului".

"Nu suntem însă pregătiţi să anunţăm sfârşitul oficial al lui Kepler", a insistat John Grunsfeld, care a spus că, "din toate punctele de vedere, misiunea Kepler a fost un succes".

Kepler este primul telescop care a fost special construit pentru a căuta planete asemănătoare cu Terra în alte sisteme solare din galaxia noastră, Calea Lactee.

Până în prezent, Kepler a detectat 2.740 de exoplanete potenţiale, din care 112 au fost confirmate până acum cu ajutorul altor telescoape şi echipamente.

În aprilie, astronomii au anunţat descoperirea, făcută cu ajutorul telescopului Kepler, a două exoplanete care prezintă cel mai mare grad de asemănare cu Terra observat vreodată şi pe care apa poate să rămână în stare lichidă, permiţând astfel vieţii să existe.

Telescopul Kepler - o misiune de 600 de milioane de dolari - a fost lansat de NASA în 2009, pentru a monitoriza, timp de cel puţin patru ani, peste 100.000 de stele care seamănă cu Soarele nostru, aflate în constelaţiile Lebedei şi Lirei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici