Televiziunea şi jocurile video, posibile cauze ale depresiei

Timpul excesiv petrecut în faţa televizorului sau jucând jocuri video poate determina apariţia depresiei în cazul tinerilor adulţi, potrivit unui studiu publicat în revista Archives of General Psychiatry.

Urmărește
104 afișări
Imaginea articolului Televiziunea şi jocurile video, posibile cauze ale depresiei

Depresia poate apărea din cauza televiziunii şi a jocurilor video (Imagine: Dragos Cristescu/Mediafax Foto)

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Pittsburgh (Pennsylvania) au analizat, la debutul studiului în 1995, timpul petrecut de 4.142 de adolescenţi care nu aveau depresii urmărind emisiuni TV, jucând jocuri pe calculator sau ascultând emisiuni radio, în condiţiile în care, la momentul respectiv, DVD-urile şi internetul nu erau folosite.

Tinerii alocau, la momentul respectiv, 5,68 de ore pe zi diverselor medii, dintre care 2,3 ore televiziunii, 2,34 de ore radioului, 0,62 de ore urmărind conţinuturi de pe casete video şi 0,41 de ore jucând jocuri electronice. Şapte ani mai târziu, când participanţii aveau o vârstă medie de 21,8 ani, 308 dintre ei (7,4%) prezentau simptome specifice depresiei.

"Dintre participanţii la sondaj, cei care au fost expuşi mai mult mediilor electronice au fost mai expuşi riscului de a deveni depresivi cu fiecare oră în plus petrecută în faţa televizorului", a precizat Brian Primack, profesor la University of Pittsburgh School of Medicine şi coordonator al studiului.

"Tinerele femei par să fie supuse mai puţin riscului de a dezvolta depresii comparativ cu tineri bărbaţi, în condiţiile alocării aceleiaşi perioade de timp pentru utilizarea televizorului sau calculatorului", a adăugat el.

Potrivit coodonatorului studiului, alocarea unei perioade îndelungate de timp pentru a urmări emisiuni TV sau a juca jocuri video poate contribui la dezvoltarea de simptome depresive prin intermediul unor mecanisme diferite.

De asemenea, perioadele îndelungate petrecute în contact cu media determină reducerea timpului alocat activităţilor sociale, intelectuale sau sportive, care au funcţia de a proteja contra depresiei.

În plus, studiul remarcă faptul că televiziunea şi conţinuturile video conduc la perturbarea somnului, important pentru funcţiile cognitive şi dezvoltarea emoţională a individului.

Potrivit studiului, mesajele transmise de televiziune sau radio pot încuraja agresivitatea şi alte tipuri de comportament anti-social, pot afecta dezvoltarea personalităţii sau inspira teamă ori anxietate, menţionează autorii studiului.

Depresia este principala cauză de incapacitate în lume şi apare cel mai des la adolescenţi sau la tinerii adulţi.

Citeşte şi:

Terapia de grup combate depresia

Depresia dublează riscurile naşterii premature

Depresia poate afecta capacitatea de a conduce un automobil

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici