Televizorul afectează dezvoltarea limbajului şi a inteligenţei copiilor

Televizorul lăsat deschis în permanenţă în interiorul locuinţei afectează dezvoltarea limbajului şi a inteligenţei copiilor, chiar dacă aceştia nu urmăresc emisiuni tv, contribuind la reducerea numărului de cuvinte pe care le aud şi pe care încearcă să le pronunţe, potrivit unui studiu.

Urmărește
383 afișări
Imaginea articolului Televizorul afectează dezvoltarea limbajului şi a inteligenţei copiilor

Televizorul afectează dezvoltarea limbajului şi a inteligenţei copiilor (Imagine: Mediafax Foto)

"Un televizor lăsat deschis în permanenţă în interiorul locuinţei reduce clar capacitatea de exprimare a copiilor şi a celor care se ocupă de ei şi este potenţial nefast pentru dezvoltarea bebeluşilor", consideră Dimitri Christakis, profesor pediatru la Universitatea Washington şi autor al studiului.

În cadrul studiului, cercetătorii au stabilit că, în fiecare oră în care televizorul este deschis, copiii aud cu 500-1.000 de cuvinte mai puţin din partea adulţilor.

"Adulţii pronunţă, în general, circa 941 de cuvinte pe oră. Studiul nostru a arătat că aceste cuvinte sunt aproape complet eliminate atunci când copilul poate auzi televizorul", a spus Christakis.

"Aceste rezultate ar putea explica legătura dintre expunerea copiilor la emisiunile tv şi întârzierea în dezvoltarea limbajului", a adăugat el.

Limbajul este un element cheie pentru dezvoltarea cerebrală, expunerea constantă la emisiuni de televiziune putând explica şi întârzierile în dezvoltarea atenţiei.

În timpul studiului, 329 de copii cu vârste cuprinse între două luni şi patru ani au fost înregistraţi periodic, timp de două săptămâni, pe parcursul a 12 - 16 ore, pentru a se stabili numărul de cuvinte auzite de aceştia.

"Având în vedere că în 30% dintre locuinţele americane se lasă televizorul deschis în permanenţă, inclusiv când nimeni nu se uită la el, aceste rezultate suscită nelinişte", a spus Christakis, sfătuindu-i pe părinţi să nu folosească televizorul pe post de baby-sitter.

Studiul a fost publicat în ediţia din luna iunie a revistei Archives of Pediatrics, precum şi în Adolescent Medicine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici