Teodor Negoiţă, primul român care a ajuns la Polul Nord, a murit

Cercetătorul şi exploratorul Teodor Negoiţă, primul român care a ajuns la Polul Nord, a murit la vârsta de 64 de ani, miercuri, la Bucureşti, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX preşedintele Academiei Române, Ion Haiduc.

Urmărește
1003 afișări
Imaginea articolului Teodor Negoiţă, primul român care a ajuns la Polul Nord, a murit

Teodor Negoiţă, primul român care a ajuns la Polul Nord, a murit (Imagine: Elvira Gheorghita/Mediafax Foto)

Preşedintele Academiei a precizat că a fost anunţat de Institutul Român de Cercetări Polare, al cărui director era Teodor Negoiţă, şi, de asemenea, de Biroul de la Bruxelles al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică.

Haiduc a mai spus că Academia l-a sprijinit pe Teodor Negoiţă în activitatea lui şi l-a propus pentru o decoraţie naţională Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Comandor, pe care a şi obţinut-o din partea Administraţiei Prezidenţiale în 2008. Haiduc a adăugat că el însuşi i-a înmânat decoraţia lui Negoiţă anul trecut.

Teodor Negoiţă, născut la 27 septembrie 1946, în Sascut, judeţul Bacău, a fost cercetător, explorator polar şi speolog, potrivit site-ului Institutului Român de Cercetări Polare.

Absolvent al Facultăţii de Chimie Industrială din Iaşi (1973), doctor în ştiinţe chimice, iniţiatorul Programului Român de Cercetări Polare (1987) a participat la 14 expediţii în Arctica şi Antarctica şi este singurul român care a atins Polul Nord, în anul 1995.î

Totodată, Teodor Negoiţă a fondat prima staţie românească permanentă de cercetare şi explorare din Antarctica (Staţia Law-Racoviţă), pe care a inaugurat-o în 2006 şi a condus-o. Baza Română de Cercetări Antarctice Law-Racoviţă a fost oferită României de către Divizia Antarctică Australiană.

A fost directorul Institutului Român de Cercetări Polare din 1994 şi preşedintele Fundaţiei Antarctica Română din 1996, reprezentantul României la Tratatul Antarctic din 1997, în Comitetul Ştiinţific de Cercetări Antarctice şi Consiliul Managerilor Programelor Naţionale Antarctice din 1998.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici