- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- bucureşti, (08.11.2011, 11:23)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Teorie surprinzătoare: Impactul cu un meteorit nu înseamnă neapărat sfârşitul lumii. Cum poate planeta să limiteze efectele
Una dintre cele mai cunoscute teorii legate de sfârşitul lumii este aceea că Pământul va fi lovit de un meteorit, ceea ce va produce cutremure, valuri tsunami şi furtuni de foc, însă se pare că acest lucru nu ar fi atât de distrugător pe cât se crede.
Urmărește
2937 afișări
Teorie surprinzătoare: Impactul cu un meteorit nu înseamnă neapărat sfârşitul lumii. Cum poate planeta să limiteze efectele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Oamenii de ştiinţă au descoperit un nou model de a prezice impactul unor astfel de coliziuni, iar acesta arată că distrugerile nu ar fi în niciun caz atât de grave cum s-a crezut până acum, scrie dailymail.co.uk.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Munchen contrazic teoriile anterioare conform cărora Pământul este sferic şi neted. Planeta este în realitate eliptică, având piscuri uriaşe care ar diminua valurile seismice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
"Calculele sunt făcute de obicei folosind o sferă perfectă, dar caracteristicile de la suprafaţa unei planete influenţează extrem de mult efectele impactului cu un meteorit, aşa că este extrem de important să le luăm în considerare", a declarat Matthias Meschede, şeful cercetătorilor.
Echipa a folosit modelul de planetă pentru a simula impactul cu un meteorit, care a dus la dispariţia dinozaurilor în urmă cu 65 de milioane de ani. Roca spaţială care a lovit planeta a avut dimensiunile muntelui Everest şi a fost echivalentă cu două milioane de bombe cu hidrogen. Echipa de cercetători de la Munchen afirmă că valurile tsunami şi cutremurele care s-au produs după impactul cu meteoritul au fost suficiente pentru a provoca dispariţia dinozaurilor, dar undele de şoc ar fi fost slăbite de peisajul planetei.
"Acum putem estima cât de mare trebuie să fie un meteorit pentru a provoca o catastrofă. Modelul nostru poate fi folosit pentru a estima magnitudinea şi efectul altor impacte majore din trecutul planetei", a declarat Matthias Meschede.
Care este probabilitatea unui impact major?
Cea mai recentă scanare a NASA referitoare la "evenimente de impact" a descoperit că la distanţe de până la 193 de milioane de kilometri de Pământ există 20.500 de asteroizi şi comete care ar putea distruge o zonă de dimensiunea unui oraş. NASA spune că riscul de impact este mai mic decât s-a crezut iniţial. Posibilitatea ca asteroizi de dimensiunea unui munte să lovească planeta a scăzut semnificativ. Există 981 de astfel de obiecte în apropierea Pământului, iar NASA a descoperit 911 dintre ele.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul / Un cetăţean australian care lupta pentru Ucraina ar fi fost capturat de armata rusă
-
astăzi, 14:52
Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari